Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat ieri raportul privind evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional.
Ministrul a pus în discuţie şi legalitatea numirii lui Augustin Lazăr. „Din documentele pe care le avem, nu putem trage concluzia de ce ministrul a transmis propunerea cu dosar incomplet, de ce preşedintele a semnat numirea fără să verifice legalitatea numirii şi nu cred faptul că are legătură numirea fără toate documentele cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură în care apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie. Nu găsesc explicaţia”, a afirmat Tudorel Toader.
Toader a enumerat 20 de capete de acuzare la adresa lui Lazăr, printre care şi semnarea unui protocol secret cu SRI în 2016, dar şi ascunderea adevărului despre acest protocol. După citirea raportului a concluzionat că cere revocarea lui Augustin Lazăr. „Actele şi faptele enumerate de netoleranţă demonstrează că activitatea managerială a lui Augustin Lazăr contravine obligaţiei constituţionale şi legale. Nu se mai poate susţine ocuparea în continuare şi exercitarea funcţiei de conducere din cadrul Ministerului Public. Gravitatea comportamentelor, a mesajelor publice ale procurorului general a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional. Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general”, a concluzionat ministrul Justiţiei.
Raportul, plus propunerea de revocare urmau a fi transmise aseară către Secţia de procurori a CSM pentru studiere şi elaborarea avizului consultativ, precum şi preşedintelui României pentru a decide conform competenţelor legale.
Lazăr respinge toate acuzele
În replică, procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că raportul de evaluare a activităţii sale este modul prin care Executivul, prin ministrul Justiţiei, înţelege să respecte independenţa Ministerului Public. El a spus că despre concluziile şi „exagerările vizibile şi interesate” ale lui Tudorel Toader va vorbi punctual în zilele următoare. Lazăr a susţinut că a respectat prevederile constituţionale şi a amintit şi că în raportul de zilele trecute Comisia de la Veneţia a recomandat revizuirea prevederilor privind revocarea procurorilor de rang înalt. „La sfârşitul anului trecut Inspecţia Judiciară a efectuat un control: concluziile au fost pozitive. După mai puţin de un an, nemulţumit de concluziile Inspecţia Judiciară, domnul ministru înţelege să pună sub semnul întrebării competenţelor. În acest an, evaluarea a fost efectuată de CSM, concluziile au fost pozitive. În condiţiile în care atât controlul Inspecţia Judiciară şi controlul CSM sunt pozitive, concluziile la care a ajuns ministrul Justiţiei este un demers de natură a destabiliza Ministerul Public”, a declarat Augustin Lazăr.
Acesta le-a transmis cetăţenilor României să aibă încrederi în procurori. „Vom rămâne fideli spiritului Constituţiei în sensul de a apăra ordinea de drept şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, a mai spus Augustin Lazăr, care a subliniat că se simte într-un moment special nu doar al carierei, ci al României.