Modificările la Legea pentru combaterea spălării banilor au fost adoptate, ieri, de Camera Deputaţilor, după ce au fost supuse de două ori la vot. Prima dată, proiectul a căzut, lipsindu-i două voturi, prilej ca reprezentanţii opoziţiei să tragă concluzia că PSD-ALDE nu mai deţin majoritatea necesară adoptării legilor.
„Cascadorii râsului. După ce legea a picat la prima încercare, Dragnea a ordonat repetarea votului şi legea a trecut cu câteva voturi. Parlament de cascadorii râsului”, a scris pe Facebook deputatul USR Cristian Ghinea.
Iniţial, legea a fost respinsă, înregistrându-se 163 de voturi „pentru”, 115 „împotrivă” şi patru abţineri. Ulterior, când votul a fost reluat, legea a fost adoptată cu 170 de voturi „pentru”, 70 „împotrivă” şi o abţinere.
Întrebat în legătură cu această situaţie, liderul UDMR Kelemen Hunor a spus: „E o porcărie!”. El precizat ulterior că se referă la vot în sine, nu la lege sau la Directiva europeană care trebuia aplicată prin adoptarea ei.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu înţelege motivele supărării opoziţiei şi ONG-urilor şi a spus că s-a impus reluarea votului deoarece nu toţi colegii au apucat să voteze.
Legea a fost adoptată de Senat în urmă cu o lună, iar Camera Deputaţilor este cameră decizională, astfel încât legea va merge la promulgare.
Proiectul de lege conţine mai multe prevederi controversate şi criticate de organizaţiile nonguvernamentale. Una dintre ele stabileşte ca ONG-urile – toate cu excepţia organizaţiilor minorităţilor naţionale – să fie obligate să raporteze toţi beneficiarii finali, adică toate persoanele care primesc ajutor financiar din partea acestor organizaţii. În majoritatea UE, asociaţiile şi fundaţiile sunt excluse de la obligaţia de raportare a beneficiarilor.
Opoziţia a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională în cazul acestei legi.