Tudorel Toader a postat, ieri, pe pagina de Facebook, nişte „simple precizări” în care spune că Ordonanţa de Urgenţă pe legile Justiţiei, care a stârnit atâtea controverse şi temeri, nu se aplică retroactiv.
Precizările par să fie destinate preşedintelui sau în orice caz sunt puse în contextul schimburilor acide de replici care au avut loc în ultimele zile între Klaus Iohannis şi Tudorel Toader. Cel puţin aşa sugerează ministrul, atunci când spune că „Preşedintele Republicii cunoştea sau ar fi trebuit să cunoască” aspectele pe care el le prezintă sub titulatura de „simple precizări”.
Tudorel Toader spune că Ordonanţa de Urgenţă de modificare a legilor Justiţiei este o lege civilă, nu penală şi prin urmare nu se poate aplic retroactiv. El precizează că cerinţa de vechime pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) este incidentă procurorilor delegaţi, iar pentru viitor se va aplica tuturor celor care vor să lucreze în PÎCCJ.
Toader vorbeşte şi despre varianta unei noi modificări a legilor justiţiei. „Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiţiei, ar trebui ca pe lângă cerinţa vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA şi DIICOT, să se prevadă şi cerinţa gradului profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel!”, afirmă el.
Ordonanţa de Urgenţă privind legile justiţiei a fost publicată în Monitorul Oficial marţea trecută, la peste 24 de ore după ce a fost adoptată în Guvern.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joia trecută, referindu-se la Ordonanţa de Urgenţă pe legile Justiţie, că se vede că această coaliţie PSD-ALDE nu doreşte să legifereze nici transparent, nici să se consulte cu partenerii, apreciind că „nu este calea bună”. „Această ordonanţă este foarte îngrijorătoare. Aici avem chiar mai multe lucruri de discutat şi n-aş vrea să intru în multe detalii, o să o fac când ajungem cu toţii acasă, dar câteva idei merită menţionate. Bunăoară, pensionarea magistraţilor – este o chestiune pe care eu am semnalat-o, am solicitat Parlamentului o reluare a discuţiei, o reevaluare, n-au făcut-o, ca după aceea ministrul Justiţiei să vină, netransparent, fără consultări publice, să schimbe aceste articole, dar măcar dacă le-ar fi schimbat în sensul să fi rezolvat problema, nu a rezolvat nimica, pur şi simplu le-a amânat”, a afirmat Iohannis. El a spus că s-au introdus „peste noapte” noi condiţii pentru procurori, „chestiuni care nu au fost discutate în Parlament şi care nu au fost pregătite” şi că se ignoră avize ale CSM.
USR, PNL şi procurorul general au cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu ordonanţa, însă Victor Ciorbea este în concediu până în 30 octombrie.
Între timp, un complet de judecători de la Curtea de Apel Bucureşti a decis să sesizeze CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate a două articole din Ordonanţa de Urgenţă pe legile Justiţiei, care se referă la procurorii de la Parchetul General, DNA şi DIICOT.
O nouă demonstraţie în Piaţa Victoriei
Sute de oameni au protestat aseară în Piaţa Victoriei. Oamenii s-au declarat nemulţumiţi de Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legile justiţiei şi cer ca independenţa magistraţilor să nu fie afectată. Ei au scandat: „Justiţie, nu corupţie”, „Demisia” şi „PSD, ciuma roşie” şi au arborat steaguri ale României, UE, SUA, dar şi cu #rezist.
În primele rânduri ale manifestanţilor a fost adus un butoi de fier pe care este lipită fotografia premierului Viorica Dăncilă iar unii protestatari au lovit butoiul cu ciocane.