De la Ordonanţa 13 încoace, amenzile date de jandarmi demonstranţilor au ajuns la 200.000 de lei. Zeci de oameni au fost sancţionaţi, unii cu repetiţie.
Angela Şerban este unul dintre protestatarii care a avut numeroase dispute cu jandarmii în timpul protestelor din ultimii doi ani. „De profesie sunt jurist. De proteste m-am apucat după Colectiv. M-am revoltat imediat după incendiu, atunci s-a făcut declicul la mine”, a declarat Angela Şerban. Jandarmii au taxat fiecare prezenţă la un protest care nu fusese anunţat primăriei. Nu a renunţat însă şi a continuat să îşi strige din stradă nemulţumirile. A adunat 12 amenzi în valoare totală de 15.000 de lei. Şi nu este singura în această situaţie. „Suntem peste 60 de persoane cu două miliarde de lei vechi, 200.000 de lei amenzi încasate de la Jandarmerie în nici doi ani de proteste. Este o sumă aberantă. Nu avem de gând niciunul dintre noi să plătim, o să le contestăm în instanţă”, a mai spus Şerban.
Mulţi protestatari au acum somaţii de la Fisc, să plătească teancurile de amenzi pe care le-au primit. Protestatarii sunt revoltaţi. Cred că autorităţile le încalcă dreptul la liberă exprimare când adaugă şi alte metode amenzilor.
Majoritatea protestatarilor anti-PSD amendaţi în ultimii doi ani au contestat sancţiunile în instanţă, iar judecătorii le-au anulat. De acum însă, nu se va mai întâmpla aşa. Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au decis că penalizările date de jandarmi pot fi şterse doar dacă cel pedepsit participa la un miting care fusese anunţat la primărie.