Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, ieri pentru Mediafax, că a transmis Comisiei de la Veneţia că este posibil să modifice sau să elimine, în Parlament, prevederea legată de pensionarea anticipată din Ordonanţa pe Legile Justiţiei, însă Secţia de anchetă a magistraţilor va rămâne. „Eu am spus câteva lucruri în intervenţia mea, că în perioada imediat următoare vom începe să discutăm în Parlament OUG 92, astfel încât acele prevederi şi acele recomandări ale lor sunt importante şi le vom transpune în lege. De asemenea, am spus că chestiunea cu revocarea membrilor e bine cum s-a modificat. E un lucru bun chestiunea cu membrii CSM cu societatea civilă. Vis-á-vis de secţia specială am spus că sunt argumente, chiar dacă este criticată în acest moment, datorită eliminării factorului politic secţia aceasta este necesară să rămână, pentru că ea asigură garanţia reală a independenţei justiţiei. A mai fost o chestiune pe acele protocoale şi pe justiţia paralelă pe care le-au adăugat la lege. S-ar putea să eliminăm, s-ar putea să modificăm, dar singurul lucru la care nu renunţăm este chestiunea cu secţia specială. La aceea niciodată nu vom renunţa”, a afirmat Florin Iordache.
Preşedintele Comisiei speciale pentru Legile justiţiei a adăugat că membrii Comisiei de la Veneţia au primit foarte târziu textul Ordonanţei de Urgenţă 92/2018 care modifică Legile Justiţiei şi de aceea au reţinut în raportul preliminar doar prevederea legată de pensionarea anticipată a magistraţilor.
Iordache a vorbit şi despre raportul preliminar referitor la Codurile Penale, acesta precizând că le-a transmis experţilor Comisiei de la Veneţia că acestea vor fi modificate, însă CCR s-a pronunţat doar asupra Codului de Procedură Penală, nu şi pe Codul Penal.