Preşedinţii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, ambii judecaţi şi/sau condamnaţi penal, au depus o iniţiativă legislativă pentru desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi DNA, astfel încât, apoi, persoanele care se consideră prejudiciate să poată cere revizuire de sentinţe, anulare de probe şi despăgubiri.
Atât Dragnea, cât şi Tăriceanu ar beneficia direct de acest lucru. Liviu Dragnea ar putea cere revizuirea condamnării în dosarul „Referendumului” şi ar afecta şi desfăşurarea procesului în cazul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, unde Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare şi care săptămâna viitoare intră în ultimele faze procesuale.
Totodată, în sute de dosare de corupţie soluţionate cu sentinţe definitive se va putea cere revizuirea, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii.
Dragnea şi Tăriceanu cer dezbaterea şi adoptarea în procedură de urgenţă.
În expunerea de motive, şefii coaliţiei de guvernare susţin că avem în faţă „o problemă socială” în ce priveşte „legalitatea încheierii unor protocoale secrete de către SRI cu DNA, precum şi cu alte structuri ale sistemului judiciar… Încheierea unor astfel de protocoale secrete afectează grav chiar esenţă statului de drept, încălcând principiul cooperării loiale între autorităţile statului, afirmat de Constituţie”.
Ei susţin că „protocolul încheiat de SRI cu DNA conţine prevederi care adaugă la Codul de Procedură Penală”, fapt pe care îl cataloghează drept inadmisibil şi care ar afecta independenţa judecătorilor şi procurorilor.
În replică, senatorul PNL Cătălin Toma a susţinut pe Facebook că, dacă propunerea devine lege, „România va fi ţara în care cei care au jefuit-o devin victime şi primesc despăgubiri”. „Un protocol reprezintă un set de reguli şi norme între instituţii, care le permite să colaboreze între ele eficient. SRI dispune de dotare materială şi umană care uşurează şi eficientizează munca investigatorilor. Este normal că infractorilor să nu le convină acest lucru şi să încerce dezmembrarea lor. După adoptarea acestei legi, România va deveni ţara în care cei care au jefuit-o aproape 30 de ani devin persoane vătămate şi vor primi compensaţii”, a scris, pe Facebook, Cătălin Toma.