Cu o săptămână înainte de referendumul pentru familia tradiţională, motivarea Curţii Constituţionale a României (CCR) în cazul cuplului gay Coman-Hamilton nu mai lasă loc de interpretări în privinţa reglementării parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex. „Un cuplu format din persoane de acelaşi sex intră în sfera noţiunii de «viaţă privată», precum şi a noţiunii de «viaţă de familie», asemenea relaţiei stabilite într-un cuplu heterosexual”, se arată în documentul CCR. În acest sens, Curtea precizează totodată că „persoanele de acelaşi sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-şi exprima personalitatea în interiorul acestor relaţii şi de a beneficia, în timp şi prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaştere legală şi judiciară a drepturilor şi îndatoririlor corespunzătoare”. Cu alte cuvinte, referendumul pentru definirea familiei va fi unul pentru restrângerea unui drept constituţional.
CCR a admis, în luna iulie, sesizarea depusă de cuplul româno-american şi a recunoscut dreptul de şedere şi dreptul de liberă circulaţie pentru americanul Clai Hamilton, în baza căsătoriei încheiate cu Adrian Coman, deşi Codul civil nu recunoaşte căsătoriile încheiate între persoanele de acelaşi sex.
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a catalogat decizia CCR în cazul cuplului gay româno-american „istorică”, pentru că „CCR constată că cuplul de acelaşi sex intră în noţiunea de viaţă de familie si are dreptul să se exprime şi să fie recunoscut legal”.
Cristi Danileţ: Cuplurile homosexuale sunt şi vor fi o familie
Judecătorul Cristi Danileţ a explicat, pe contul său de Facebook, că şi cuplurile homosexuale stabile sunt şi vor fi o familie, ca orice altă formă de cuplu, iar ceea ce s-ar putea modifica prin referendumul din 6-7 octombrie este doar definiţia căsătoriei în Constituţie. „Tocmai s-a publicat decizia CCR în celebrul caz Coman-Hamilton. Nu ar fi rău să citim şi să nu confundăm cu ceea ce se discută la referendum, art. 48 Constituţie – care se referă la CĂSĂTORIE. Aşadar, pe art. 26, cuplurile homosexuale stabile sunt şi vor fi o FAMILIE, ca orice altă formă de cuplu (numită popular «concubinaj»). Aşadar, să ne lămurim ca să dispară manipularea din ultimii doi ani: ceea ce se modifică la referendum este articolul cu privire la căsătorie (care acum este şi în viitor va fi numai pentru parteneri de sex opus), în timp ce viaţa de familie este pentru acele persoane care aleg să trăiască, gospodărească şi vieţuiască împreună, cu sau fără acte, cu sau fără copii şi indiferent de orientarea sexuală”, a arătat judecătorul.