Firma Aceti din Slatina, despre care DNA susţinea în 2015 că este controlată de Darius Vâlcov, a încheiat în acest an un contract în valoare de aproape 24 de milioane de lei (fără TVA) cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), condusă de Florin-Ionuţ Barbu, fostul director economic din Primăria Slatina în perioada când Vâlcov era primarul oraşului, scrie G4Media.ro.
Directorul general al ANIF, Florin-Ionuţ Barbu, a fost chiar în comisia de licitaţie care a atribuit contractul firmei Aceti, pe 23 august. E vorba de un lot din cadrul Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România. Firma atribuită de DNA lui Vâlcov a pus mâna pe lotul 4 privind reabilitarea infrastructurii de irigaţii din „amenajarea hidroameliorativă Călăraşi Râul” şi privind „reabilitarea unităţii plutitoare, înlocuirea electropompelor, înlocuirea conductei de refulare, înlocuirea instalaţiei electrice, etc”. Potrivit presei locale, la ANIF, la serviciul administrativ, lucrează şi vărul lui Darius Vâlcov, Răzvan Langa.
Potrivit Monitorului oficial, în 2016, firma Aceti a fost vândută firmei Topnef Reciclare deţinută de Gheorghe Aurel Deaconu. La firma Topnef Reciclare este angajată Carmen Cismaru, soţia lui Cristian Cismaru, city manager-ul Slatinei, vărul şi fost consilier personal al lui Darius Vâlcov, potrivit declaraţiei de avere a lui Cismaru.
Presa locală notează că Gheorghe Aurel Deaconu este ginerele lui Tudor Popa, asociat cu fostul senator de Olt, Ion Toma, în firma Scadt din Slatina. Această companie a câştigat lotul 3 din Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii de Irigaţii, cel privind reabilitarea infrastructurii de irigaţii din „amenajarea hidroameliorativă Terasa Ialomiţa Călmăţui”. Contractul firmei Scadt cu ANIF a fost semnat pe 2 august şi este în valoare de 38 de milioane de lei fără TVA.
În rechizitoriul dosarului DNA în care actualul consilier al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a fost condamnat la opt ani de detenţie cu executare se arată că firma Aceti din Slatina era controlată de Vâlcov prin intermediul firmei Rupiah. De altfel, Vâlcov a primit doi ani de închisoare pentru această infracţiune, „efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia”, patru ani pentru trafic de influenţă şi şase ani pentru spălare de bani. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care s-a adăugat un spor, rezultând astfel o condamnare de opt ani. Decizia nu este definitivă, acum se aşteaptă motivarea judecătorilor pentru a începe judecata apelului.
Darius Vâlcov nu a putut fi contactat pentru a-şi preciza punctul de vedere.