Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Felix Bănilă, a susţinut linia PSD la întâlnirea din această săptămână cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.
„Eram toţi şocaţi. Parcă îl auzeam pe Nicolicea”, a declarat unul din magistraţii prezenţi la întâlnire, referindu-se la momentul în care Felix Bănilă ar fi criticat, la întâlnirea cu experţii europeni, numărul mare de interceptări.
La întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, şeful DIICOT ar mai fi declarat, potrivit surselor G4Media.ro, că au existat abuzuri şi excese, exemplificând cu modul în care au fost investigate infracţiunile de abuz în serviciu, însă nu s-ar fi pronunţat în nici un fel în ce priveşte protocoalele încheiate între SRI şi instituţii din justiţie (parchete, instanţe, CSM).
Felix Bănilă ar fi declarat şi că modificările la Codurile penale sunt bune, fiind de acord, de pildă, cu modificarea la Codul de procedură penală, potrivit căreia procurorii pot să efectueze urmărirea penală „in rem” timp de un an. După expirarea acestui termen, dacă nu există un suspect, dosarul se închide automat. Potrivit aceloraşi surse, printre cei care au lăudat modificările la Codurile Penale la întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia s-a numărat şi Lia Savonea, membru CSM.
Fostul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara la sfârşitul lunii iunie că „pentru DIICOT, principala afectare e închiderea intempestivă a 4.770 de dosare ca urmare a dispoziţiei potrivit căreia dosarele în care după un an nu a fost începută urmărirea penală in personam vor trebui închise, clasate”.