Premierul Viorica Dăncilă spune că dacă va fi chemată în Parlamentul European pentru a explica ce s-a întâmplat la protestul din 10 august, va merge. „Am toată deschiderea să merg şi în Parlamentul European şi în Parlamentul României, acolo unde voi fi chemată. Dar nu cred că este benefic nici din partea Guvernului, nici din partea liderilor politici să ne dăm cu părerea şi trebuie să lăsam rezultatele anchetei să stabilească adevărul”, a declarat ieri Viorica Dăncilă.
Declaraţia ei vine însă după ce, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că solicitarea liberalilor de a o chema la „Ora Guvernului”, în Parlament, pe Dăncilă, a fost respinsă.
Întrebată dacă a vorbit despre violenţele de la protestul din 10 august cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aşa cum afirmase Liviu Dragnea, Dăncilă a spus că încă nu.
Premierul a subliniat, însă, că atunci când va vorbi cu Juncker nu va încerca să scuze pe nimeni, ci îl va ruga să aştepte finalizarea anchetelor. „Cu domnul Juncker nu am vorbit încă. După cum ştiţi, ieri (n.r. – joi) am avut o vizită în Spania, unde m-am întâlnit cu omologul meu spaniol şi cu regele Spaniei. Voi discuta cu domnul preşedinte Juncker, nu în ideea de scuză pe cineva, de a abroga pe cineva despre vreo vină, ci de a ruga să lăsăm rezultatele anchetei să fie cele care ne fac să credem într-o direcţie sau cealaltă”, a mai afirmat Dăncilă.
Sâmbăta trecută, după ce Gabriela Firea a declarat că este îngrijorată de reacţiile de la Bruxelles după violenţele din 10 august, Liviu Dragnea a spus că premierul Viorica Dăncilă îl va suna pe Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene pentru a lămuri această chestiune.
Potrivit unor surse consultate de ziare.com, situaţia din România, în urma protestului din 10 august, unde jandarmii au făcut uz de gaze lacrimogene în exces, fapt cercetat şi de Parchetul General, s-ar putea discuta chiar în plenul Parlamentului European, în prezenţa premierului Vioricăi Dăncilă, ca urmare a unei propuneri venite dinspre Grupul Verzilor. Propunerea iniţială, formulată miercuri, ar fi presupus ca în plenul forului european să se ia în discuţie situaţia de la Bucureşti săptămâna viitoare, dar în cele din urmă s-a mers pe o altă variantă, la începutul lunii octombrie.
Viorica Dăncilă a mai fost invitată în plenul Parlamentul European, pentru a explica situaţia de la Bucureşti, dar nu a mers. În luna februarie, premierul român a absentat de la dezbaterea privind modificările pe care puterea politică de la Bucureşti le adusese legislaţiei din justiţie. Un episod inedit a fost marcat atunci de prezenţa ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care nu a fost lăsat să ia cuvântul, pentru că regulile nu permiteau acest lucru.