Preşedintele Klaus Iohannis i-a delegat, joi, pe consilierii prezidenţiale Mihaela Ciochină şi Cosmin Marinescu ca să discute cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre rectificarea bugetară, informează Administraţia Prezidenţială.
„Ministrul Finanţelor Publice şi Ministrul Justiţiei au fost primiţi la Palatul Cotroceni de către Mihaela Ciochină, Consilier Prezidenţial – Departamentul Legislativ, şi Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial – Departamentul Politici Economice şi Sociale”, a anunţat Administraţia Prezidenţială, cu privire la întâlnirea programată joi, de la ora 11.30 la Cotroceni.
Întrevederea de la Palatul Cotroceni, vine după ce Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, prima rectificare bugetară pe anul 2018, a anunţat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Nelu Barbu, la finalul şedinţei de la Palatul Victoria.
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat, referitor la întâlnirea de joi la care ar fi trebuit să discute cu preşedintele Klaus Iohannis, că va merge, împreună cu Tudorel Toader, cu toate datele şi clarificările legate de rectificare şi că şeful statului a crezut că dă „şah mat Guvernului”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri seară, că va merge joi la Palatul Cotroceni la consultări, precizând însă că nu va discuta subiectul candidatului pentru conducerea DNA.
„Mâine e doar o chemare la discuţii. Mâine, când voi merge, alături de colegul meu, pe subiectul rectificării să aducem şi alte clarificări, ducem datele cu noi şi măcar să sperăm că la următoarea rectificare nu mai aşteptăm o lună de zile ca să stăm să explicăm ce ştie toate lumea şi acceptă”, a declarat Eugen Teodorovici, la România TV.
Referitor la declaraţia preşedintelui, potrivit căreia Guvernul este cel mai incompetent din ultimii 30 de ani, ministrul Teodorovici reacţionează: „Preşedintele face o greşeală şi nu cred că a anticipat o astfel de acţiune a guvernului (n.r: adoptarea rectificării bugetare fără avizul CSAT). Probabil se gândea că a dat şah mat Guvernului, dar ar fi bine să lase acest tip de joc politic pentru că nu are legatură cu România”.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ce Executivul a aprobat rectificarea bugetară fără aviz CSAT, că Guvernul forţează limitele Constituţiei.
”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvernul condus de Prim-ministrul Viorica Dăncilă, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Este inadmisibilă această abordare a Executivului, în condiţiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Ignorând cu bună ştiinţă necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiţii demonstrează lipsa evidentă a dorinţei de dialog a Guvernului în interesul cetăţenilor. Este o nouă acţiune care arată agenda paralelă pe care Guvernul Dăncilă o are cu agenda reală a românilor şi o încercare de a abate atenţia opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil să găsească soluţii. Pesta porcină africană este cel mai elocvent exemplu de criză generată de lipsa măsurilor pe care Executivul avea datoria să le adopte, astfel încât să fie stopată răspândirea virusului şi să fie evitate pagubele imense pe care în prezent vedem că le suportă crescătorii de porcine şi populaţia”, se arată într-un comunicat de presă al preşedintelui Klaus Iohannis.
El a ţinut să avertizeze încă o dată că ”lipsa de viziune şi de responsabilitate, cât şi modul dezastruos în care a fost gestionată activitatea guvernamentală fac previzibilă intrarea României în dificultăţi majore”.
”Responsabili pentru situaţia complicată în care este împinsă ţara noastră sunt atât membrii foarte slab pregătiţi ai Guvernului, cât şi partidele politice care susţin în continuare cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani”, se mai arată în comunicat.
Preşedintele României consideră că această rectificare bugetară este una necesară şi, tocmai de aceea, şi-a manifestat ”întreaga disponibilitate pentru a discuta cu Guvernul şi a găsi soluţiile potrivite”.
”Şedinţa CSAT care a avut loc marţi, 4 septembrie a.c., s-ar fi putut încheia cu un aviz negativ, însă Preşedintele Klaus Iohannis a considerat că singura cale de a ieşi din acest impas, în beneficiul României, este dialogul instituţional. Acestei invitaţii la colaborare loială în interesul public, Guvernul îi răspunde prin obtuzitate politică, preferând să întreţină un conflict, care îi afectează direct pe cetăţeni. Din păcate, nu este prima dată când Guvernul şi Prim-ministrul refuză dialogul instituţional cu Preşedintele României, preferând ca, în locul atribuţiilor constituţionale şi al cooperării loiale, să pună indicaţiile primite de la conducerea de partid. Dincolo de vulnerabilităţile de fond ale actualei construcţii bugetare, prin adoptarea rectificării bugetare în absenţa avizului CSAT, fie el pozitiv sau negativ, Guvernul forţează limitele Constituţiei. Acest demers reprezintă o deraiere gravă de la principiul colaborării loiale pe care ar trebui să se întemeieze funcţionarea democratică şi eficientă a instituţiilor statului român”, mai susţine şeful statului.
El precizează că va uza de toate prerogativele constutiţionale pentru a sancţiona decizia premierului de a refuza dialogul instituţional.
”Decizia Prim-ministrului de a refuza dialogul instituţional pe o problemă urgentă şi de importanţă deosebită conduce astfel la un blocaj instituţional. Un asemenea comportament nu poate rămâne nesancţionat. Ca atare, în vederea realizării rolului constituţional de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, Preşedintele României va uza de toate prerogativele pe care Legea fundamentală i le conferă. În acest sens, Preşedintele României solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a verifica în ce măsură Ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplineşte exigenţele constituţionale de adoptare”, se mai arată în finalul comunicatului.