Klaus Iohannis a suspendat şedinţa de ieri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în care rectificarea de buget dorită de guvern trebuia să primească aviz. Şeful statului este nemulţumit că PSD a tăiat din bugetul pentru securitatea naţională. „Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, un proiect care reprezenta o rectificare puternic pozitivă, adică s-au alocat mult mai mulţi bani în plus. Totuşi, spre surprinderea multora, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la bugetul instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Acest lucru nu a fost explicat. În aceste condiţii, nu a existat un consens şi nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Având în vedere această situaţie, am suspendat şedinţa CSAT. Rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută, dar nu trebuie să facem abstracţie de principiul colaborării între instituţiile statului”, a declarat Klaus Iohannis.
PSD aruncă vina pe preşedinte
De la Guvern, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că blocajul de la Cotroceni şi îi sperie pe bugetari că ar putea rămâne fără leafă în septembrie. „În primul rând, partea de salarii – luna septembrie, în cazul amânării rectificării, practic rămâne neacoperită pentru o serie de entităţi la nivel public”, a afirmat Teodorovici.
De asemenea, el a precizat că în proiectul de rectificare bugetară sunt prevăzute fonduri pentru ajutarea oamenilor ale căror animale au fost afectate de pesta porcină. „De asemenea, achiziţionarea de dezinfectanţi, incineratoare mobile, transportul animalelor sacrificate şi alte astfel de activităţi care impun acţiuni imediate şi cu efect bugetar, pentru a regla lucrurile, aşa cum este normal”, a spus Teodorovici.
Conform ministrului Finanţelor, pot apărea întârzieri şi în asigurarea finanţării campaniei agricole de toamnă şi a investiţiilor în zootehnie, pentru sectorul avicol şi nu numai.
Care sunt principalele majorări de cheltuieli
Guvernul estimează o suplimentare a cheltuielilor cu aproape 10 miliarde de lei (n.r. – 2,2 miliarde de euro). Principalele creşteri de cheltuieli sunt la salarii şi pensii. Pentru cheltuielile de personal, e nevoie de peste 206 milioane lei în plus. Pentru bugetul asigurărilor sociale, s-a prevăzut un plus de aproape 900 de milioane de lei. Aceste cheltuieli sunt mai mari în primul rând pentru că pensia minimă garantată a crescut în iulie de la 520 la 640 de lei, iar punctul de pensie a fost majorat de la 1.000 de lei, la 1.100 de lei.
Creşteri sunt şi pentru bugetele locale. Puţin peste cinci miliarde de lei, faţă de trei câte erau iniţial. Apoi, încă 1,2 miliarde de lei vor ajunge după aprobarea rectificării în Fondul de rezervă, cel pe care Executivul îl poate folosi pentru situaţii excepţionale şi acoperirea unor alte cheltuieli neprevăzute.
Un plus de aproape un miliard este la Ministerul Dezvoltării după ce, în forma iniţială a rectificării, acest minister pierdea bani.
ANSVSA care se confruntă cu pesta porcină, primeşte 50 de milioane de lei în plus faţă de suma iniţială.
Legat de bugetele serviciilor, acestea trebuiau să nu fie atinse la rectificare, dar Guvernul vrea să taie bugetul SRI, condus de Eduard Hellvig, apropiat al lui Klaus Iohannis. Tocmai pentru această decizie Guvernul avea nevoie de avizul CSAT, care nu a putut fi obţinut.
Guvernul se întâlneşte în şedinţă
Guvernul a anunţat oficial, aseară, că se întruneşte astăzi, la ora 13:00, în şedinţă, unde ar urma să fie găsită o soluţie privind rectificarea bugetară, urmare a situaţiei din CSAT. Anunţul a fost făcut la scurt timp de la plecarea de la Palatul Victoria a liderului PSD, Liviu Dragnea, care s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă şi cu mai mulţi miniştri, discuţiile vizând rectificarea bugetară. Au existat discuţii telefonice pe tema rectificării bugetare şi cu liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, aflat în Polonia. Liviu Dragnea ar fi insistat pe ideea găsirii unei soluţii astfel încât să fie făcută rectificarea bugetară, iar o discuţie pe acest subiect ar urma să aibă loc astăzi. Cel mai probabil va fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă pentru rectificarea bugetară fără ca alocările pentru serviciile secrete să fie afectate.