sâmbătă, aprilie 12, 2025
AcasăNaționalŞeful ANSVSA: Avem 524 de focare de pestă porcină. Evoluţia este explozivă

Şeful ANSVSA: Avem 524 de focare de pestă porcină. Evoluţia este explozivă

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a anunţat, miercuri, că România se confruntă cu o ”evoluţie explozivă” a pestei porcine africane, fiind 524 de focare în întreaga ţară. Până acum au fost sacrificate aproape 50.000 de animale, stabilindu-se că virusul a intrat în ţară prin introducerea ilegală de produse infestate, în zona de nord a ţării, dar şi adus de porcii mistreţi, în Delta Dunării.

”Începând cu 9 iunie, avem o evoluţie destul de agresivă în zona de sud-est a României, intrată prin Rezervaţia Naturală Biosfera Dunării, o evoluţie explozivă, care generează o sitiuaţie epidemiologică nespecifică. Avem în acest moment în evoluţie 524 de focare de pestă porcină africană, 521 localizateîn gospodării ale populaţiei, trei în exploataţii profesionale”, a anunţat, miercuri, preşedintele ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, după şedinţa Comitetului Naţional de Urgenţă pentru combaterea pestei porcine africane.

Potrivit acestuia, cea mai mare exploataţie afectată se află în judeţul Tulcea, fiind sacrificaţi dintr-un singul loc 43.843 de porci.

”În total, au fost eliminate, ucise, un număr de 49.816 porcine, la nivelul întregii ţării. Au fost afectate 94 de localităţi – 14 în judeţele Satu Mare, Bihor, Sălaj şi 80 în judeţele Tulcea, Contanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa.

”Infestarea, din datele pe care le avem, în nord-vest s-a produs prin introducere ilegală de produse provenite de la animale sacrificate în stare patologică, bolnave sau purtătoare a virusului, iar în partea de est, prin migraţia porcilor mistreţi, la nivelul Biosferei Delta Dunării, de unde, prin contact cu porcii domestici aflaţi riverani s-a extins la gospodăriile populaţiei”, a mai spus Geronimo Răducu Brănescu.

Comitetul Naţional de Urgenţă pentru combaterea pestei porcine africane a fost convocat, miercuri, pentru stabilirea de noi măsuri în vederea combaterii virusului.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.5 ° C
10.6 °
10.5 °
67 %
0.2kmh
100 %
S
10 °
D
15 °
lun
16 °
mar
17 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e regula acum, după ce-ți rupi roata într-o groapă, lași cauciucul acolo.

EDITORIAL

În ceea ce privește porția de circ, putem spune că avem cantitate cât să dăm și la alții, calitatea e discutabilă, însă ține gândul...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...