Termenul pentru depunerea candidaturilor pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-a încheiat ieri la 17:30. Conform listei făcute publice de Ministerul Justiţiei, pentru ocuparea acestei funcţii s-au înscris patru candidaţi – Florentina Mirică, şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, care a instrumentat unul dintre dosarele fostului vicepremier Gabriel Oprea, procurorul şef adjunct al DNA, Marius Iacob, Elena Grecu, şef al Secţiei judiciare penale a DNA, şi procurorul Cristian Lazăr, adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul General.
Toate candidaturile au fost depuse în cursul zilei de ieri. „Toţi cei patru candidaţi sunt valoroşi. În acest moment nu mă antepronunţ”, a declarat Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei.
Florentina Mirică a instrumentat dosarul „Limuzina”
Florentina Mirică, şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, este primul procuror care şi-a depus candidatura.
Mirică instrumentează dosarul CNAS, în care sunt vizaţi 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu. De asemenea, a instrumentat dosarul în care au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu fostul vicepremier Gabriel Oprea şi mai multi ofiţeri superiori din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).
Pe 11 mai 2016, fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul maşinii de lux cumpărate de către DIPI pentru protecţia demnitarilor şi folosite de Oprea. În acelaşi dosar sunt judecaţi foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob, prejudiciul în dosar fiind de 410.000 de lei.
Totodată, Mirică a instrumentat mai multe dosare mediatizate, între care cel al judecătorului Stan Mustaţă sau al omului de afaceri Dinel Staicu.
În plus, Florentina Mirică s-a numărat printre sutele de procurori care în urmă cu două luni au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau respectarea independenţei justiţiei.
Marius Iacob, controversatul adjunct al Kövesi
Cel de-al doilea procuror care şi-a depus ieri candidatura pentru conducerea DNA este procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob. „Mi-am despus candidatura şi nu fac alte comentarii”, a declarat Marius Iacob la ieşirea din Ministerul Justiţiei.
Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Codruţa Kövesi atât la DNA, cât şi la Parchetul General, este vizat de două acţiuni disciplinare declanşate de Inspecţia Judiciară.
Într-unul dintre dosare, Iacob este acuzat de Inspecţia Judiciară că a încălcat mai multe dispoziţii, delegând un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA în procesul civil având ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. El ar urma să fie audiat în Secţia pentru procurori în materie disciplinară în 5 septembrie.
În cel de-al doilea dosar, Marius Iacob este cercetat disciplinar alături de Kövesi.
Marius Iacob este procuror şef adjunct al DNA din iunie 2013. El a instrumentat dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv, dar şi dosarul avocatei Elodia Ghinescu.
Procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General
Şi adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, procurorul Cristian Lazar, şi-a depus candidatura. El ocupă, din noiembrie 2015, postul de adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Lazăr a anchetat dosarul „Închisorilor CIA pe teritoriul României”. De asemenea, a instrumentat dosarul de plagiat al lui Victor Ponta şi a dispus neînceperea urmăririi penale.
Elena Grecu, procuror DNA Constanţa
Tot ieri şi-a depus candidatura pentru postul de procuror-şef al DNA procurorul Elena Grecu. Ea conduce Secţia judiciară penală a DNA, unde lucrează din iunie 2016.Până în urmă cu doi ani, Elena Grecu a condus Parchetul Curţii de Apel Constanţa.
Cel mai coruptibil si santajabil, supus umil calailor mondiali, numai acela va fi numit sef la DNA. Dupa cum e practica din „89 incoace…