sâmbătă, aprilie 12, 2025
AcasăNaționalComisia Iordache decide eliberarea mai rapidă a deţinuţilor

Comisia Iordache decide eliberarea mai rapidă a deţinuţilor

Comisia parlamentară specială condusă de deputatul PSD Florin Iordache a început dezbaterile asupra proiectului de  modificare a Codului penal. Discuţiile şi votul pe amendamente avansează în ritm alert. Printre modificările importante adoptate până acum se găsesc unele privind relaxarea criteriilor pentru eliberare condiţionată, respectiv condiţiile în care judecătorul poate decide revocarea suspendării exercitării pedepsei.

În prezent, liberarea condiţionată poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte zece ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de zece ani. Comisia Iordache a redus însă aceste termene, astfel că aceasta se poate dispune dacă persoana condamnată a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei care nu depăşeşte zece ani sau cel puţin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul închisorii mai mari de zece ani.

Comisia a redus şi termenul pentru condamnaţii care au împlinit 60 de ani. Dacă acum, în cazul acestor condamnaţi, liberarea condiţionată se poate dispune după efectuarea efectivă a cel puţin jumătate din pedeapsa care nu depăşeşte zece ani, comisia Iordache a stabilit ca aceasta să se dispună după executarea a doar o treime din pedeapsă. În cazul pedepsei cu închisoarea mai mare de zece ani, condamnaţii care au împlinit 60 de ani pot fi liberaţi în prezent după efectuarea a două treimi, iar comisia Iordache a redus acest termen la efectuarea a jumătate din durata pedepsei.

Liberarea condiţionată se aplică şi dacă nu există probe din care instanţa să aprecieze că persoana condamnată nu s-ar fi îndreptat şi nu s-ar putea reintegra în societate.

Potrivit aceleiaşi modificări, intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.6 °
10.6 °
70 %
2.7kmh
98 %
S
11 °
D
15 °
lun
16 °
mar
17 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e regula acum, după ce-ți rupi roata într-o groapă, lași cauciucul acolo.

EDITORIAL

În ceea ce privește porția de circ, putem spune că avem cantitate cât să dăm și la alții, calitatea e discutabilă, însă ține gândul...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...