Ambasada SUA publică o declaraţie comună a Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii prin care se face apel la „evitarea schimbărilor ce ar slăbi statul de drept”.
„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei… Urmărim cu atenţie schimbările la Codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”, se arată în comunicatul publicat de Ambasada SUA.
Apelul ambasadelor vine în ziua în care Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache a început dezbaterile pe modificarea Codului penal, urmând să modifice articolul care incriminează abuzul în serviciu, infracţiunea pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare.
În replică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susţine într-un comunicat de presă că „procesul de amendare a legislaţiei în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului”. „Instituţiile statului au un dialog permanent şi transparent cu instituţiile europene şi internaţionale inclusiv pe Legile Justiţiei, în vederea facilitării unei cooperări internaţionale eficiente şi respectării de către România a tuturor angajamentelor în plan internaţional… Subliniem că întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei fac parte din priorităţile asumate prin programul de guvernare 2018-2020”, se arată în comunicatul MAE.
Iohannis: „Sper să se audă şi la PSD”
Preşedintele Klaus Iohannis a comentat, ieri, de la Bruxelles, apelul transmis de ambasadele a 12 state care se declară îngrijorate de modificarea legislaţiei penale, el spunând că acestea au „perfectă dreptate” şi că astfel de atenţionări sunt transmise de mult timp şi de el, dar şi de alţi români. „Sper să se audă şi la PSD”, a declarat şeful statului.
Din păcate, reprezentanţii PSD au luat în derâdere aceste observaţii. Este cazul lui Şerban Nicolae, liderul grupului PSD din Senat. „Nu-i cunosc. Nu ştiu cine sunt aceşti reprezentanţi, nu ştiu care le este statutul ca să putem dialoga. Dacă e vorba de nişte ziduri, o să vedem dacă putem să le transmitem un mesaj din partea clădirii Palatului Parlamentului. Altminteri, eu m-am săturat de această formulă arogantă de comunicare a unor funcţionari, reprezentanţi incerţi şi anonimi”, a spus Şerban Nicolae.
El a menţionat că Legea fundamentală a României nu prevede în procedura de legiferare consultarea ambasadelor sau a reprezentanţilor unor ambasade.
Îi doare drept la bască pe criminalii de psdiști. Ăștia dacă nu-i luăm pe sus și spînzurați la margine de drum, nu se liniștesc.