Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind Codurile penale este exclusă, potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD.
După şedinţa comună a grupurilor PSD şi ALDE, jurnaliştii au vrut să afle de la preşedintele PSD dacă rămâne, totuşi, posibilă varianta angajării răspunderii Guvernului. „Nu, nu e vorba de asumarea răspunderii. E nevoie de a grăbi procedurile în Parlament”, a declarat Liviu Dragnea.
Întrebat ce s-a schimbat de vineri încoace, în condiţiile în care nu puţini au fost social-democraţii care au vorbit explicit despre variantele Ordonanţă de Urgenţă şi angajarea răspunderii, liderul PSD a spus: „S-a discutat foarte clar să nu mai lăsăm loc la întârzieri. Asta s-a discutat foarte clar şi aicea au dreptate, că nu mai are rost să tot lungim, să tot lungim, să tot lungim în condiţiile în care au fost dezbateri, totul a fost public, s-a discutat cu argumente, au fost consultări cu toate ONG-urile care au venit acolo, cu alte instituţii din statul român. Până la urmă este o comisie parlamentară care trebuie să încheie un raport”.
Când jurnaliştii au vrut să afle ce se va întâmpla dacă problema modificării Codurilor nu se va rezolva pe durata celor două săptămâni de sesiune extraordinară, Liviu Dragnea a răspuns, fără a da alte detalii: „Eu vă asigur că se va rezolva”.
Cât despre prevederile din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu, care nu au, cel puţin oficial, o variantă asumată de PSD, Liviu Dragnea a spus că „va fi o variantă asumată”. „Trebuie să ajungă la o variantă membrii comisiei. Am înţeles că sunt 16 sau 18 variante. Totuşi, nu putem sta la nesfârşit cu un articol care în opinia multora este neconstituţional şi, practic, nu ar trebui să mai producă efecte, dar se pare că pentru unii produce efecte, doar pentru că a fost într-un proces. Nu putem să stăm cu o legislaţie şchioapă doar aşa pentru că ţipă unii”.
La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că modificarea Codurilor penale va fi făcută exclusiv prin procedură parlamentară, el susţinând că nu a propus nimeni şi nu s-a discutat despre adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Codurilor şi nici despre adoptarea acestor modificări prin asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului.
Şi UDMR a anunţat, prin vocea senatorului Cseke Attila, că nu susţine modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală prin Ordonanţă de Urgenţă sau prin angajarea răspunderii Guvernului.