Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege potrivit căruia persoanele care vor refuza un loc de muncă îşi vor pierde dreptul de a mai primi ajutor social.
Proiect de Lege pentru modficarea şi completarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, iniţat de 5 deputaţi ALDE, a fost adoptat cu 274 de voturi ”pentru”, 2 abţineri şi 4 voturi ”împotrivă”.
„Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, se arată în propunerea legislativă.
”Refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere conduce la încetarea dreptului”, se mai menţionează în iniţiativa legislativă.
Camera Deputaţiloreste for decizional, iniţiativa urmând să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Asistarea ajutorului social pentru putori trebuia demult pusa in practica. Dar mai trebuie sa oferi si salarii de bun simt, astfel incat oamenii sa vina motivati la lucru. Sa se ia masuri ca patronii sa nu- si mai bata joc de angajati, sa- i tina peste orele de program la lucru, sa- i cheme si sambata si sa nu le plateasca, sa- i ia in ras. In timp ce la stat nu este luna sa nu fie vreo vacanta sau minivacanta, in mediul privat se lucreaza pe branci pentru 1.000 lei si cateva bonuri de masa. Fara libere, plus sambete lucrate… Pai nu trebuie sa plece Corporatiile si patronii straini bucsiti de euro de la noi? „Marii investitori” patroni de sclavi romani. Din toate tarile sunt matrasiti, numai noi ii pripasim si- i corcolim. Romanii vor sa fie crescuta puterea de cumparare. Degeaba le faci salariul minim de 500 euro, daca- si pot permite sa- si cumpere doar cateva suluri de hartie igienica, spre exemplu. Asa ca trebuie luate si masuri financiare pentru angajatori atunci cand fortezi oamenii sa vina in campul muncii.
Foarte tirziu s-a gindit parlamentul la asemenea proiect de lege , insa e bine si mai tirziu decit niciodata .