spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăNaționalLege pentru blocarea societăţii civile

Lege pentru blocarea societăţii civile

Deschide

Senatul a adoptat tacit legea privind ONG-urile care are ca scop de a reduce la tăcere vocile critice din societatea civilă.

 

Plenul Senatului a adoptat tacit iniţiativa legislativă a social-democraţilor Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae care schimbă condiţiile de funcţionare a ONG-urilor declarate de utilitate publică, după ce aceasta nu a mai fost dezbătută din lipsă de cvorum. Proiectul social-democraţilor nu a mai fost dezbătut în plenul Senatului din lipsă de cvorum, după ce majoritatea senatorilor PSD-ALDE au părăsit sala de plen.

Proiectul a fost depus la Parlament, pe 21 martie. Printre prevederile sale este condiţionarea acordării unui ONG a statutului de „organizaţie de utilitate publică” de faptul că „nu a desfăşurat în ultimii doi ani şi nu desfăşoară nici în prezent activităţi politice de orice fel: activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales”. De asemenea, proiectul introduce un algoritm al finanţării cu fonduri publice în funcţie de obiectul de activitate al organizaţiilor nonguvernamentale: 40% – servicii sociale, caritate şi ajutor umanitar, sănătate, sport; 30% – educaţie; 10% – ştiinţă, cercetare, inovaţie, mediu şi protecţia animalelor, protecţia consumatorului; 10% – valori naţionale şi ale minorităţilor naţionale – tradiţii şi patrimoniu cultural; 10% – diplomaţie şi relaţii internaţionale, militar – apărare – cultul eroilor.

În plus, ONG-urile de utilitate publică trebuie să cear reînnoirea acestui statut la fiecare cinci ani. Proiectul stabileşte şi condiţiile în care acest statut poate fi pierdut de către un ONG.

Opoziţia a criticat dur iniţiativa legislativă, despre care spun că are intenţia de a reduce la tăcere vocile critice din societatea civilă. „În ultimul an, ONG-urile au fost atacate, indirect, prin modificarea Codului Fiscal ce afectează mecanismul 2%, cele «civice» sunt înfierate la TV, iar protestele sunt descurajate prin noile amendamente aduse la legea privind ordinea şi siguranţa publică”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

La rândul său, senatorul PNL, Alina Gorghiu, a susţinut, în plen, că gestul colegilor săi de la PSD-ALDE arată lipsă de bun-simţ. „Nu jignesc de la microfonul Senatului, dar mi se pare lipsă de bun-simţ… ştiind că este ordonanţa marelui lider de grup, Şerban Nicolae, care face nişte trăsnăi pe Ordonanţa 26, să n-aibă colegii noştri de la PSD-ALDE decenţa să rămână în sală să dezbatem un proiect de lege care astăzi se adoptă tacit”, a spus Gorghiu.

În replică, senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, a subliniat că prelungirea programului la Senat i-a determinat să plece pe senatorii PSD-ALDE. „Eu cred că o iniţiativă legislativă, oricare ar fi ea, nu trebuie să încrânceneze şi mai mult relaţiile dintre grupurile parlamentare. Eu, personal, vă mărturisesc: n-am primit niciun ordin să plec şi cred că astăzi a fost o zi cu un program prelungit cum nu este de obicei şi cred că prelungirea programului, dincolo de limitele acceptate de regulă, i-a determinat pe colegii mei să plece din sală. De aceea, vă rog să nu interpretaţi”, a susţinut Andronescu.

În cazul acestui proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
17.1 ° C
17.2 °
15.5 °
62 %
0.5kmh
100 %
S
18 °
D
22 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...