duminică, decembrie 1, 2024
HomeNaționalIarnă geroasă şi bogată în zăpadă

Iarnă geroasă şi bogată în zăpadă

Meteorologii estimează pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie o vreme ce se va încadra, în general, în limitele normale ale perioadei de iarnă, local mai coborâte în centrul, nordul şi nord-estul ţării, în timp ce precipitaţiile vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, relevă prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul decembrie – februarie 2017, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„În lunile noiembrie şi decembrie, primele luni ale sezonului rece, este normal să fie şi perioade în care temperaturile noaptea să scadă sub limita gerului, se cunoaşte faptul că în decembrie există o posibilitate foarte mare să apară perioade în care temperaturile să fie sub 20°C. Statistica ne arată că în medie, în luna decembrie, se poate să avem un episod de viscol, iar în ianuarie şi februarie, vom cel puţin două viscole. Oricând ne aşteptăm să apară fenomene extreme, manifestări cu aspect violent pe durate şi suprafeţe relativ restrânse pentru că tot am avut asemenea episoade şi primăvara, iarna şi în toamnă. Deci trebuie să fim foarte atenţi ce urmează dincolo de jumătatea lunii ianuarie şi mai ales în luna februarie, ştiut fiind că în ultimii ani episoadele cu ger mai sever au fost în această perioadă a iernii”, a declarat directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu.

În luna decembrie, temperatura medie lunară va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale şi nord-estice, dar şi mai ridicate în sud-est. Meteorologii se aşteaptă la temperaturi medii cuprinse între -5°C şi 0°C în Transilvania şi Moldova, între 0°C şi 2°C, în Banat şi Crişana, între -2°C şi 1°C, în Oltenia şi Muntenia, iar în Dobrogea, între 0°C şi 3°C. De asemenea, precipitaţiile totale în luna decembrie vor fi, local, excedentare în regiunile centrale, estice şi sud-estice şi apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş (până la 92 l/mp) şi Banat şi Crişana (până la 70 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea şi Moldova (până la 40 l/mp).

Pentru luna ianuarie, meteorologii estimează temperaturi medii ale aerului ce vor fi apropiate de normal, exceptând centrul, nordul şi nord-estul ţării, unde vor fi, local, sub media climatologică. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de -2,1°C, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei şi Transilvaniei (între -7°C şi -1°C), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia (între -2°C şi 0°C) şi Dobrogea (-1°C şi 2°C).

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi în luna ianuarie, în general, excedentare în cea mai mare parte a teritoriului. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 74 l/mp, dublu faţă de media anuală), Oltenia (până la 57 l/mp) şi Banat-Crişana (până la 54 l/mp). La polul opus se află Dobrogea şi Moldova, cu cantităţi de precipitaţii cuprinse între 14 şi 31 l/mp, la jumătate din media anuală.

Potrivit ANM, în ultima lună de iarnă calendaristică, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării, media lunară fiind stabilită la -1°C. Pe regiuni, temperaturile medii vor fi cuprinse între -5°C şi 0°C, în Moldova şi Transilvania, între -2°C şi 2°C în Oltenia, şi între 0°C şi 2°C, în Banat şi Dobrogea.

În februarie, cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de normalul climatologic în regiunile sudice şi estice, dar în restul ţării vor fi în general excedentare.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
5.6 ° C
5.6 °
5 °
60 %
4.3kmh
5 %
Dum
7 °
lun
5 °
mar
5 °
mie
5 °
joi
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici prea mult patriotism nu e bun, că se face frig.

EDITORIAL

Nu știu prin alte părți cum o fi dar la noi la Botoșani, conferința de presă a ajuns într-o mizerie absolută.  Politicieni, șefi de...

EPIGRAMA ZILEI

Afacerile pe la noi Anticipează un război Pentru că multe otrepe Mereu dau „tunuri” și „țepe”! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...