CNSLR-Frăţia a început procedurile pentru declanşarea grevei generale în economia naţională.
CNSLR-Frăţia a decis începerea procedurilor în vederea declanşării grevei generale în economia naţională, unul dintre motive fiind scăderea tuturor salariilor şi pierderea de locuri de muncă din cauza trecerii plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. „Biroul Operativ al CNSLR-Frăţia, în conformitate cu hotărârea Consiliului Naţional din data de 30 octombrie 2017, a decis începerea procedurilor în vederea declanşării grevei generale în economia naţională pentru următoarele nemulţumiri ale salariaţilor: scăderea tuturor salariilor, în principal în mediul privat, şi pierderea de locuri de muncă generate de modificările Codului fiscal prin care se transferă plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat; imposibilitatea negocierilor sectoriale şi intersectoriale ce generează lipsa unei protecţii reale ale angajaţilor, în forma actuală a Legii 62/2011; întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariale pentru angajaţii unor unităţi publice de asistenţă socială şi medico-socială de peste 43 luni”, se menţionează într-un comunicat al confederaţiei.
Potrivit sursei citate, greva generală va fi susţinută în următoarele sectoare de activitate: energie, petrol şi gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, lemn şi mobilă, textile şi pielărie, agricultură, sănătate, învăţământ, administraţie publică şi asistenţă socială. „După strângerea semnăturilor celor 500.000 de salariaţi din cadrul confederaţiei noastre, vom decide data declanşării grevei generale”, se precizează în comunicat.
Miting uriaş anunţat de sindicatele de la Dacia
Sindicatul Automobile Dacia a anunţat ieri că va organiza un miting de protest la care vor participa aproximativ 8.000 de salariaţi, de la mai multe fabrici din judeţul Argeş, care sunt nemulţumiţi de transferul taxelor de la angajator la angajat. Viceliderul Sindicatul Automobile Dacia (SAD), Ion Iordache, a declarat că protestul va avea loc în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni, în data de 7 noiembrie. „Este un miting de protest împotriva coaliţiei PSD-ALDE. Suntem nemulţumiţi de propunerea transferului taxelor şi impozitelor de la angajator la angajat. Este fără precedent şi vom lupta împotriva acestui lucru. Acest transfer ar avea un efect devastator asupra salariaţilor”, a declarat Iordache.
Ministrul Muncii are „mentalitate feudală”
Şi liderii a celorlalte două mari confederaţii sindicale, BNS şi Cartel Alfa, o contrazic pe Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, care a spus că salariile nu vor scădea după mutarea contribuţiilor de la angajat la angajator. Ei spun că ministrul nu cunoaşte legislaţia muncii şi că vorbeşte despre salariile brute, nu cele nete. Aceasta, după ce Olguţa Vasilescu a spus că sindicaliştii nu ştiu matematică. Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa, spune că ministrul dă dovadă de „cinism” şi „dezinteres” faţă de sectorul economic. „Cerem demisia sa, pentru că este inacceptabilă ca ministru al Muncii”, a adăugat liderul sindical.
„Au ajuns să se încurce în minciuni, îşi schimbă poziţiile de la o săptămână la alta”, a spus şi Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS). „Câştigul salarial mediu după mutarea brutului va deveni pe documentele lor (n.r. – ale Guvernului) 4.132 de lei. Aşa scriu ei. De asemenea, avem o altă cifră dată aici, de 3.480 pentru anul 2018, care e tot cifra lor, cifra de la Ministerul de Finanţe, fără să includă mutarea contribuţiilor. În momentul în care cifra de aici o coroborezi cu cealaltă cifră vei constata ca această mutare de contribuţie la salariul mediu pe toată economia, nu mai înseamnă nici 25%, nici 22,5, înseamnă doar 18,73%”, a spus Dumitru Costin.
Contribuţiile sociale vor trece de la angajatori la angajaţi începând cu 1 ianuarie 2018, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat, ieri, de Ministerul Finanţelor Publice. „Nivelul contribuţiilor scade cu două puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat”, informează ministerul, într-un comunicat.