Şase judeţe au fost afectate ieri de vremea rea care a pus stăpânire pe ţară.
Efecte ale ninsorilor şi viscolului sunt înregistrate în 12 localităţi din şase judeţe, a anunţat ieri Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Potrivit MAI, în judeţele de munte care se află sub atenţionare meteorologică, la înălţimi de peste 1.700 de metri, viscolul a fost puternic şi a dus la căderea de arbori pe anumite drumuri naţionale şi judeţene, ceea ce a afectat traficul rutier, însă nu sunt persoane în pericol şi nici nu au fost astfel de cazuri pe parcursul zilei. Până acum, efecte ale ninsorilor şi viscolului sunt înregistrate în 12 localităţi din şase judeţe, unde există probleme la alimentarea cu energie electrică sau drumuri blocate.
MAI mai spune că nu sunt localităţi izolate, la care să nu se poată ajunge, şi că au fost închise preventiv cinci segmente de drumuri, în special acolo unde din cauza căderilor de arbori nu se mai poate circula. Se acţionează în toate aceste cazuri pentru tăierea şi degajarea copacilor şi pentru deszăpezirea drumului.
Judeţele în care se înregistrează probleme sunt: Bihor, Maramureş, Alba, Harghita, Neamţ, şi Suceava.
Transrarău a fost închis
Transrarău a fost închis ieri după-amiază din cauza vremii nefavorabile, iar DN17B este blocat pe un sens de mers în localitatea Dorna Arini, după ce mai mulţi bolovani au căzut de pe un versant.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, în cursul zilei de ieri mai mulţi arbori au fost doborâţi pe carosabil în localităţile Iacobeni, Colacu, Pojorîta, Crucea, Cărlibaba, Paltin, zona Izvorul Alb din Cîmpulung Moldovenesc.
ISU Suceava a intervenit pentru degajarea arborilor în localităţile Iacobeni, Crucea şi Paltin, iar în celelalte au intervenit serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţe şi lucrători ai ocoalelor silvice din zonă.
În zona de munte se circulă în condiţii în iarnă, în unele zone stratul de zăpadă depăşind un centimetru. Tot din cauza fenomenelor meteo nefavorabile, opt localităţi au rămas total nealimentate cu energie electrică – Dorna Arini, Botuş, Colacu, Delniţa, Fundu Moldovei, Pojorîta, Cîrlibaba, Valea Putnei, iar Ostra, Gura Humorului şi Iacobeni erau alimentate parţial. 67 de posturi de transformare sunt nealimentate, iar 4.613 consumatori erau nealimentaţi cu energie electrică.
Drumuri blocate şi în Harghita şi Maramureş
ISU Harghita a anunţat că începând cu ora 13:30 DN 13B, între Praid şi Joseni, în zona Pasului Bucin, a fost închis din cauza vântului puternic, iar două echipaje de la detaşamentele de pompieri Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc interveneau ieri pentru degajarea copacilor căzuţi pe şosea. De asemenea, ieri a fost blocat şi DN 12C, între Lacul Roşu şi Gheorghieni, unde, de asemenea, se intervenea pentru ridicarea unor copaci căzuţi pe şosea.
În urma incidentelor nu s-au înregistrat victime.
Potrivit MAI, drumul judeţean 186 Cavnic-Budeşti din judeţul Maramureş a fost blocat din cauza unor copaci căzuţi pe partea carosabilă, acţionându-se în aceste momente pentru deblocarea circulaţiei rutiere pe această arteră. Pe DN 18 se circulă în condiţii de iarnă şi se acţionează cu utilaje de la Drumurile Naţionale şi cu echipaje de la poliţia rutieră pentru verificarea echipării corespunzătoare a vehiculelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă.
Poliţia recomandă trecere la anvelopele de iarnă
Poliţiştii le recomandă şoferilor să nu plece la drum în zonele montane fără anvelope de iarnă şi să respecte indicaţiile Poliţiei Rutiere şi avertizează că pe măsură ce anumite segmente de drum vor reprezenta risc pentru circulaţia rutieră, acestea vor fi închise şi se vor anunţa rute alternative.
Avertizările meteorologice de vreme severă au intrat în vigoare ieri dimineaţă, la ora 10:00, şi vor fi valabile până astăzi la ora 23:00, interval în care va fi vânt puternic, iar vremea se va răci în toată ţara, în timp ce în vestul, centrul şi nordul ţării vor fi ploi pe arii extinse. De asemenea, va ninge în toate zonele montane şi va fi viscol.
Caseta 1
Copaci prăbuşiţi pe calea ferată
Mai mulţi copaci s-au prăbuşit pe calea ferată, aseară, fiind afectate opt trenuri de călători care sunt oprite în staţii de pe raza regionalelor Braşov şi Iaşi. Şapte trenuri de călători – IR 1540, R 5208, R 2606, IR 1831, R 4206, IR 1834 şi R 5711 – sunt oprite în gările Siculeni, Grădiniţa şi Cozna, iar IR 1831 staţionează între Cozna şi Grădiniţa.
Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA anunţa că aseară, la închiderea ediţiei, echipele de intervenţie acţionau pe intervalele de staţii Nădejdea – Livezi Ciuc şi Cozna – Grădiniţa pentru îndepărtarea unor copacilor căzuţi pe calea ferată. Copacii au fost rupţi de rafalele puternice de vânt, care au atins în aceste zone viteze de aproape 100 de kilometri la oră. Conform sursei citate, personalul feroviar intervenea şi pentru remedierea deranjamentelor tehnice produse la liniile de contact, astfel încât trenurile să fie reînscrise în circulaţie în condiţii de siguranţă.