spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăNaționalMagistraţii cer retrimiterea legilor justiţiei la guvern

Magistraţii cer retrimiterea legilor justiţiei la guvern

Reprezentanţii Înaltei Curţi şi cei ai Parchetului General susţin că procesul legislativ în cazul legilor justiţiei a fost deturnat.

 

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a solicitat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi comisiei speciale să permită finalizarea procedurii legale pe care şi-a asumat-o ca iniţiator Ministerul Justiţiei în cazul legilor justiţiei şi să retrimită acestuia proiectul.

„În ultimul raport al Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu, se subliniază că pentru îndeplinirea obiectivelor de referinţă ale Mecanismului este nevoie de «o combinaţie de măsuri legislative şi instituţionale». Or, aceasta presupune în primul rând transparenţă, cooperare şi dialog interinstituţional. De asemenea, mecanismul adoptării legilor, indiferent care ar fi obiectul acestora de reglementare, presupune respectarea dispoziţiilor legale în baza cărora acest mecanism funcţionează. Ieri, ministrul Justiţiei, invitat al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a anunţat că, deşi urma să vadă procedura de urmat, a luat act că trebuie să prezinte proiectul în faţa acestei comisii. Întregul parcurs al propunerilor de modificare a Legilor nr. 303, 304 şi 317 adoptate în anul 2004 demonstrează că nu a existat transparenţă, cooperare şi dialog interinstituţional şi că nu au fost respectate dispoziţiile legale care reglementează mecanismul de elaborare şi adoptare a actelor normative”, anunţă ÎCCJ, printr-un comunicat de presă.

Preşedintele ÎCCJ mai arată că, potrivit art. 27 alin. 2 din Legea nr. 24/2000, în cazul proiectelor unor legi complexe, care interesează domeniul de activitate al Justiţiei, se pot constitui comisii de elaborare, dar numai la nivelul Ministerului Justiţiei, „ceea ce nu s-a întâmplat în cazul propunerilor de modificare a legilor Justiţiei, asumate de acest minister”.

Ulterior, Parchetul General a solicitat şi el retrimiterea de către Parlament la Ministerul Justiţiei a proiectului de modificare a Legilor Justiţiei, susţinând că este necesară organizarea unei dezbateri publice autentice. „A început un proces legislativ care a funcţionat o perioadă de timp, el a fost stopat şi, după părerea noastră, deturnat în condiţiile în care nu sunt respectate aceste standarde de eficienţă şi de transparenţă în dezbaterea legilor. Iată, acest document se află acum la Comisia specială din Parlament, iar solicitarea noastră este de a se retrimite de la Parlament la Ministerul Justiţiei pentru a avea loc o dezbatere între specialişti, pentru a fi analizate toate aspectele care doresc a fi modificate în cadrul legislaţiei privind Justiţia şi să fie avute în vedere de asemenea punctele de vedere ale instituţiilor din Justiţie care sunt îndreptăţite, să fie avute în vedere punctele de vedere ale magistraţilor care au exprimat idei foarte pertinente în legătură cu modul în care ar trebui să funcţioneze Justiţia”, a spus procurorul general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat referitor la reacţia şefei ÎCCJ privind procedura din Parlament în cazul proiectului de modificare a legilor Justiţiei, că este vorba de libertatea de exprimare şi că, cel mai probabil, şi CSM va transmite un comunicat, faţă de care el va avea un răspuns, „o replică deja pregătită”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că legile justiţiei pot fi adoptate de către Parlament şi în lipsa punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia, putând fi completate ulterior.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
17.8 ° C
18.8 °
17.8 °
61 %
0.5kmh
100 %
S
20 °
D
22 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...