Alexandru Macovei, fost manager al Spitalului Clinic de Urgenţă „Floreasca”, şi Ioan Lascăr, fost şef al Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul aceleiaşi unităţi medicale, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis ieri, pentru aceeaşi faptă, a fost trimisă în judecată Marina-Magdalena Gontariu, la data faptei şeful biroului achiziţii al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, în timp ce Aurel Cătălin Galea, administrator al SC Gemedica SRL, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Dosarul vizează o serie de nereguli înregistrate în legătură cu dotarea cu echipamente medicale a Secţiei de Arşi. „În 2013, inculpaţii Macovei Alexandru Radu, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Gontariu Marina-Magdalena, în calitate de şef Birou achiziţii publice şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului, şi Lascăr Ioan, în calitate de şef Clinică chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă şi de membru în comisia de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului, în urma unei licitaţii fictive, au încheiat cu societatea Gemedica SRL, reprezentată de inculpatul Galea Aurel Cătălin, un acord-cadru. Pe baza acestui acord cadru, s-au achiziţionat, cu încălcarea prevederilor legii privind achiziţiile publice şi la preţuri supraevaluate, 54 de echipamente medicale necesare dotării Unităţii de îngrijire a arşilor”, se arată în comunicatul DNA.
Conform aceleiaşi surse, acţiunile celor patru au dus la prejudicierea spitalului cu peste opt milioane de lei. Este vorba de 4.791.431 lei reprezentând diferenţa dintre preţul plătit de spital pentru echipamentele medicale şi preţul la care au fost achiziţionate de Gemedica SRL de la furnizorii săi şi 3.422.400 de lei reprezentând contravaloarea barocamerei, care nu a funcţionat niciodată.
Procurorii mai arată că au fost încheiate contracte fără licitaţie publică, această procedură nemaifiind necesară, şapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate. În ceea ce priveşte barocamera, aceasta nu este funcţională şi nici instalată, deşi reprezentanţi ai autorităţii contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepţie şi procese-verbale de punere în funcţiune.
Ministerul Sănătăţii s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 8.213.831 de lei, iar procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului şi măsurii asigurătorii a popririi asupra unor bunuri aparţinând inculpaţilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.