Membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale susţin că majorările de salarii şi ajutoare sociale vor avea efect negativ asupra economiei
Implementarea, chiar și parțială, a măsurilor fiscale și salariale inițiate în perioada recentă pe plan legislativ va conduce la o supraîncălzire a economiei, cu efecte nefavorabile asupra costurilor de finanțare externă și a comportamentului cursului de schimb al leului, susțin membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR).
„În contextul acestui sfârșit de an, cele mai semnificative sunt incertitudinile privind construcția bugetului public pentru anul 2017. Relevanța lor este sporită, pe de o parte, de caracterul execuției bugetare pe primele nouă luni ale anului curent, și, pe de altă parte, de multitudinea și natura măsurilor fiscale și salariale inițiate în perioada recentă pe plan legislativ, a căror concretizare este deocamdată incertă; ele vizează reduceri de impozite și taxe, precum și majorări de salarii în sectorul bugetar și creșteri de venituri ale populației de natura prestațiilor sociale”, se arată în minuta ședinței de politică monetară a CA al BNR din 4 noiembrie 2016.
Potrivit reprezentanților BNR, în eventualitatea aplicării măsurilor menționate, s-au semnalat și posibilele repercusiuni nefavorabile asupra costurilor de finanțare externă și a comportamentului cursului de schimb al leului.
În plus, membrii Consiliului au arătat că accelerarea peste așteptări a creșterii economice în primul semestru al anului a implicat revizuirea în sens crescător a prognozei privind dinamica PIB în semestrul II, dar și în anii 2017 și 2018.
„În raport cu anul curent, creșterea economică este așteptată să decelereze pe termen mediu, dar să rămână peste ritmul potențial. În acest context, s-a remarcat că dinamica creșterii economiei românești va fi probabil cea mai ridicată din UE în anul curent și va continua să ocupe ulterior locuri înalte în această ierarhie, inclusiv în regiune”, se mai arată în minuta BNR.