Sebastian Ghiţă s-a prezentat ieri la sediul Parchetului General, susţinând că depune un autodenunţ în care arată că el şi mai mulţi demnitari ai statului român au falsificat şi măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, nu a plagiat în teza de doctorat, relatează Agerpres. „M-am decis să vin la Parchetul General şi să fac, nu ceea ce fac mulţi astăzi în România în fals, ci să fac un lucru care mă apasă şi cred că este motivul pentru care mi s-au întâmplat toate aceste chestiuni în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunţ care vizează felul în care eu, Sebastian Ghiţă, şi mai mulţi înalţi demnitari ai statului român au participat la măsluirea, la falsificarea raportului tehnic de expertiză ce vizează teza de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi. Eu am date, elemente şi informaţii şi vreau să le aduc la cunoştinţă Parchetului General, pentru că doar procurorul general al României sper că mai are posibilitatea şi puterea să verifice aşa ceva”, a spus Ghiţă la Parchetul General.
Întrebat cum a fost falsificat acel raport de expertiză, Ghiţă a explicat: „Mai mulţi înalţi funcţionari împreună cu mine. Pentru a proteja acele persoane, sunt convins că vor deveni martori, să îmi daţi voie să nu le spun numele acum. Mâine pot fi arestaţi sau agresaţi. Nu ştiu ce pot face procurorii de la DNA unor astfel de persoane care ştiu aceste lucruri. Pot să vă spun că au fost mai multe persoane implicate şi că acea comisie tehnică nu s-a întrunit niciodată”.
Ghiţă a precizat că Laura Codruţa Kövesi avea cunoştinţă de schimbarea raportului de expertiză. El a mai susţinut că a luat decizia de a se autodenunţa, după ce a primit, ieri dimineaţă, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, confirmarea că ceea ce i se întâmplă în ultimii ani este o încercare de a i se „închide gura şi de a ajunge în închisoare”. „Concret, acea comisie nu a făcut nimic şi acel raport vine şi spune că teza Laurei Codruţa Kövesi nu este un plagiat şi eu pot să spun că acea comisie nu s-a întrunit niciodată, iar raportul a fost scris în Guvernul României”, a adăugat Ghiţă.
În august 2012, Consiliul Naţional de Etică a decis că Laura Codruţa Kövesi, atunci procuror general al României, nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Decizia a fost luată în urma analizei raportului Comisiei tehnice.
Grupul de Investigaţii Politice şi Miliţia Spirituală au acuzat-o pe Laura Codruţa Kövesi că lucrarea sa de doctorat, susţinută în decembrie 2011 la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii de Vest din Timişoara, cu titlul „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”, este un plagiat, susţinând că reproduce cuvânt cu cuvânt, fără să citeze, lucrări ale altor autori din domeniu şi fără să folosească ghilimelele sau să indice sursele.