duminică, decembrie 1, 2024
HomeNaționalIoana Băsescu şi Elena Udrea, anchetate de DNA

Ioana Băsescu şi Elena Udrea, anchetate de DNA

Cele două sunt acuzate de spălare de bani în campania electoral prezidenţială din 2009.

 

Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este urmărită penal, sub control judiciar, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un dosar în care este acuzată de instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani. Potrivit unui comunicat al DNA, faptele au legătură cu plăţi nelegale pentru campania prezidenţială din 2009, când tatăl său a câştigat cel de al doilea mandat de preşedinte. În acelaşi dosar, procurorii au dispus controlul judiciar pentru 60 de zile faţă de Elena Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi Victor Tarhon, fost preşedinte al CJ Tulcea. În această speţă sunt urmăriţi penal Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, şi omul de afaceri Giovanni Francesco.

 

Bani nelegali pentru publicitatea electorală

 

Procurorii spun că, în 2009, în contextul campaniei electorale pentru prezidenţiale, au fost colectaţi bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârşirea unor infracţiuni şi care au fost folosiţi pentru plata publicităţii electorale.

Astfel, în decembrie 2009, Ioana Băsescu i-a cerut lui Ioan Silviu Wagner să achite cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidenţiale care se desfăşurase în toamna aceluiaşi an. „Wagner Silviu Ioan a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, preţul menţionat în cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Băsescu Ioana care a şi intermediat încheierea tranzacţiei. În baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferenţa de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziţia inculpatului Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit niciun document justificativ pentru suma achitată în avans”, arată DNA.

 

Excursie în Cuba pe banii strânşi în campanie

 

Procurorii mai precizează că serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de Wagner neavând nevoie de publicitate. „La data de 19 februarie 2010, firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de inculpatul Francesco Giovanni-Mario, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu. Între cele două societăţi nu au existat în realitate niciun fel de operaţiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracţionale a banilor proveniţi din prejudicierea societăţii de stat reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan”, explică procurorii. Banii astfel obţinuţi au fost folosiţi de Ioana Băsescu şi concubinul ei pentru a pleca într-o excursie în Cuba.

Totodată, pe 1 iulie 2009, Giovanni Francesco a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală şi punerea la dispoziţie de echipamente şi aparatură audio-video. Conform contractului, în schimbul acestor servicii, societatea concubinului Ioanei Băsescu a încasat 2,5 milioane de lei.

„Veniturile şi taxa pe valoarea adăugată colectată în maniera de mai sus nu se regăsesc în declaraţiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare nu au fost plătite către bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii mai spun că, la instigarea Ioanei Băsescu, suma a fost folosită pentru plata unor servicii prestate în campania electorală pentru alegerea preşedintelui.

Transferurile bancare către firmele care au prestat serviciile au fost justificate prin contracte fictive care aveau ca unic scop ascunderea provenienţei infracţionale a banilor.

 

Colecte şi plăţi coordonate de Udrea

 

De asemenea, în perioada octombrie – noiembrie 2009, Nastasia a contactat, în calitate de secretar general al MDRT, un om de afaceri (martor în cauză), reprezentant al unei firme care avea încheiate cu autorităţi locale contracte în valoare peste 20 de milioane de euro finanţate de minister şi i-a cerut acestuia 900.000 de lei pentru a nu avea probleme pe viitor cu finanţarea şi plata contractelor pe care le avea în derulare, indicându-i şi numele societăţii către care urma să se facă plata.

În acelaşi fel a procedat şi Victor Tarhon, care, în calitate de preşedinte al CJ Tulcea, a cerut unui om de afaceri (martor în cauză), în acelaşi scop, 700.000 lei.

„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi (n.r. – Traian Băsescu) şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, conchid procurorii.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
5.6 ° C
5.6 °
5 °
60 %
4.3kmh
5 %
Dum
7 °
lun
5 °
mar
5 °
mie
5 °
joi
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici prea mult patriotism nu e bun, că se face frig.

EDITORIAL

Nu știu prin alte părți cum o fi dar la noi la Botoșani, conferința de presă a ajuns într-o mizerie absolută.  Politicieni, șefi de...

EPIGRAMA ZILEI

Afacerile pe la noi Anticipează un război Pentru că multe otrepe Mereu dau „tunuri” și „țepe”! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...