luni, martie 31, 2025
AcasăInternaționalRecomandări europene pentru reducerea efectelor grave ale unui medicament folosit în țară

Recomandări europene pentru reducerea efectelor grave ale unui medicament folosit în țară

Specialiştii din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente recomandă măsuri importante pentru a reduce la minimum efectele grave asociate cu un medicament cu care sunt trataţi pacienţii în spitalele din ţară. Acesta ar creşte riscul de de agranulocitoză.

De comun acord cu Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor care conţin metamizol doresc să îi informeze pe profesioniştii din domeniul sănătăţii cu privire la medicamentele care conţin metamizol.

Astfel, pacienţii trataţi cu medicamente care conţin metamizol trebuie să fie informaţi cu privire la: simptomele precoce sugestive pentru agranulocitoză, incluzând febră, frisoane, dureri în gât şi leziuni dureroase la nivelul mucoaselor, îndeosebi la nivelul gurii, nasului şi gâtului sau în zonele genitale sau anale; necesitatea de a acorda o atenţie sporită acestor simptome, care pot apărea în orice moment în timpul tratamentului, sau la scurt timp după întreruperea tratamentului; necesitatea de a opri tratamentul şi de a solicita imediat asistenţă medicală dacă apar aceste simptome.
Dacă metamizolul este utilizat pentru scăderea febrei, unele simptome precoce ale agranulocitozei pot trece neobservate. În plus, aceste simptome pot fi, de asemenea, mascate la pacienţii trataţi cu antibiotice.

Dacă se suspectează prezenţa agranulocitozei, trebuie efectuată imediat o hemoleucogramă completă (incluzând formula leucocitară), iar tratamentul trebuie oprit, în aşteptarea rezultatelor. Dacă se confirmă agranulocitoza, tratamentul nu trebuie reluat, se arată într-un comunicat de presă transmis de ANMDMR.
Nu se mai recomandă monitorizarea de rutină a hemoleucogramei la pacienţii trataţi pe termen lung cu medicamente care conţin metamizol.
Metamizolul este contraindicat la pacienţii cu un episod anterior de agranulocitoză indusă de metamizol (sau de alte pirazolone/ pirazolidine), precum si la pacienţii care prezintă afectarea funcţiei măduvei osoase sau boli ale sistemului hematopoietic.

Din luna iunie, la nivel european a fost demarată o reevaluare a medicamentelor cu metamizol

În luna iunie a acestui an, EMA a început o reevaluare a medicamentelor care conțin analgezicul metamizol, ca urmare a temerii că măsurile în vigoare pentru a minimiza riscul cunoscut de agranulocitoză ar putea să nu fie suficient de eficiente. Medicamentele care conțin metamizol sunt autorizate într-un număr de țări UE pentru tratarea durerii și a febrei moderate până la severe. Utilizările autorizate diferă de la o țară la alta, variind de la tratamentul durerii după intervenții chirurgicale sau leziuni la tratamentul febrei și durerii legate de cancer.
Agranulocitoza este un efect secundar cunoscut al medicamentelor care conțin metamizol. Implică o scădere bruscă a nivelului de granulocite, un tip de globule albe. Acest lucru poate duce la infecții grave care pot fi fatale. Informațiile despre medicament ale diferitelor medicamente care conțin metamizol enumeră în prezent agranulocitoza ca fiind o reacție adversă rară (care apare la 1 din 1000 de persoane) sau o reacție adversă foarte rară (care apare la 1 din 10000 de persoane). Măsurile în vigoare pentru a minimiza acest risc variază de la o țară la alta.
Reevaluarea a fost începută la solicitarea Agenției finlandeze pentru medicamente, deoarece cazurile de agranulocitoză sunt încă raportate la metamizol, în ciuda întăririi recente a măsurilor de minimizare a riscului în Finlanda. În urma celor mai recente raportări de cazuri, compania care comercializează singurul medicament care conține metamizol autorizat în Finlanda a solicitat retragerea autorizației de punere pe piață din motive de siguranță.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.6 °
75 %
1.8kmh
100 %
lun
12 °
mar
14 °
mie
9 °
J
8 °
vin
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Știam că trebuie parcări mai multe, se pare că trebuie și mai mari.

EDITORIAL

În sfârșit, un film urmărit pe toată planeta și care stârnește valuri interminabile de comentarii, fiindcă ne privește pe toți, părinți, bunici și copii....

EPIGRAMA ZILEI

Adeseori, ea îi spunea: „Ești soare pentru mine, far...” Iar el pragmatic, răspundea: „Atunci tu ești panou solar!”   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...