Gonartroza sau artroza genunchiului reprezintă cea mai frecventă afecţiune articulară de la nivelul genunchiului. Aceasta apare mai ales la vârstnici şi constă în degradarea cartilajelor care îşi pierd supleţea şi face ca alunecarea dintre extremităţile osoase să fie dureroasă şi plină de disconfort.
Durerea este primul simptom care apare cu debut lent, fiind accentuată de efort şi ameliorată de repaus. Pe măsură ce boala evoluează, durerea apare în perioada de repaus, inclusiv noaptea. Un al doilea simptom important este limitarea mobilităţii, urmate de tumefierea articulaţiei, apariţia zgomotelor în genunchi, a senzaţiei de arsură, a junghiurilor şi în stadiile avansate a deformării genunchilor.
,,Boala afectează mai frecvent femeile. În general, leziunile osteoartritice se întâlnesc în proporţie de 35% la femei şi undeva la 21% la bărbaţi. Un factor de risc ar fi indicele de masă corporală peste 27, adică supraponderialitatea, inclusiv obezitatea. Afecţiunea de obicei se localizează bilateral. De cele mai multe ori această degradare este ireversibilă, însă uneori poate fi încetinită prin procedurile medicamentoase şi de fiziokinetoterapie”, a declarat medicul Luca Elena Viorica, medic specialist în reumatologie din cadrul centrului WorkTape.
Factori de risc
Îndepărtarea meniscului (parţial sau total) şi deformarea genunchiului reprezintă doi factori de risc pentru dezvoltarea osteoartritei. Alte cauze care pot duce la apariţia gonartrozei sunt tulburările metabolice, în special dezechilibrele hormonale, leziunile la genunchi (fractura, oase crăpate, ligamente sfâşiate sau menisc), bolile inflamatorii (reumatism, artrită), frecvenţa şi suprasarcina fizică prelungită (mai ales la sportivi – gimnaşti, jucători de fotbal), tulburările endocrine, anomaliile genetice ale structurii ţesuturilor, precum şi factorii legaţi de vârstă.
,,Există patru stadii ale gonartrozei, care se pot pune imagistic pe radiografie. În primul stadiu este suficient un tratament medicamentos, cât şi partea de fiziokinetoterapie, iar începând cu stadiile 2 şi 3 este necesar un tratament minim invaziv, pe partea de vâscosuplimentare, infiltraţii cu acid hialuronic, PRP, celule stem. Ulterior, din stadiul 4 fiind necesară inclusiv intervenţia ortopedului, pe partea de tratament chirurgical. Această boală poate apărea din perioada adultă, fiind mai frecventă după 60-65 de ani. Majoritatea persoanelor care vin la clinică sunt vârstnicii, şi, inclusiv foşti sportivi de performanţă, care pe lângă gonartroză, prezintă şi alte afecţiuni.”, a susţinut medicul Luca Elena Viorica.
Tratament complex şi variat
Tratamentul gonartrozei este extrem de complex şi variat. Acesta depinde de stadiile bolii, vârsta pacientului, factorii favorizanţi care au dus la apariţia acesteia precum şi de expertiza chirurgicală şi gradul de dotare al serviciului respectiv.
,,În mare parte, recuperarea cuprinde atât fizioterapia, cât şi kinetoterapia. Fizioterapia presupune aplicarea de laser, care este o procedură cu rolul de a scădea inflamaţia, ultrasunetele, care, la fel acţionează în profunzime şi decontractează, relaxează musculatura. O altă procedură ar fi aplicarea unor diferite tipuri de curenţi, care sunt aleşi în funcţie de stadiul bolii. De asemenea, mai putem folosi ,,terapia caldă”, mai mult în stadiile cronice, dar folosim şi crioterapia, care presupune un flux de aer rece-uscat pe care îl punem în momentul în care avem un genunchi inflamat. Folosim cu succes şi terapia tecar, care este o terapie bazată pe curenţi de înaltă frecvenţă, care încălzeşte foarte bine articulaţia în profunzime şi ne ajută apoi, pentru a face exerciţiile cu o mai mare uşurinţă”, a declarat fizioterapeutul Oana Vornicu Oana.
Tratamentul kinetoterapeutic constă într-un set de exerciţii, menite să consolideze sănătatea pacientului, concepute special pentru a combate boala. Toate schemele de exerciţii terapeutice includ regulile de bază pentru a evita supraîncărcarea, si pentru a asigura o eficienţă maximă.
Toate mişcările vor fi realizate lent, iar amplitudinea acestora va creşte treptat, exerciţiile se vor desfăşura zilnic (durata totală a exerciţiilor fizice în timpul zilei nu trebuie să depăşească 35-45 minute împărţite în 3-4 perioade de câte 10-15 minute fiecare), odihna după fiecare sesiune trebuie să fie de cel puţin 4 ore, iar sesiunea se va începe cu relaxarea musculaturii piciorului pentru a îmbunătăţi fluxul sanguin.
Remedii naturiste pentru gonartroză
,,Noi folosim, în general, uleiul de magneziu ca tratament naturist. Acest tratament îl recomandăm aproape tuturor pacienţilor care suferă de probleme musculare. Uleiul de magneziu se aplică pe locul dureros şi relaxează foarte bine zona deoarece magneziul se absoarbe cel mai bine la nivelul pielii”, a mai spus fizioterapeutul Oana Vornicu.
Pentru a elimina durerile cauzate de gonartroză, pacientul trebuie să scadă în greutate. O dietă similară cu cea mediteraneană ajută la refacerea cartilajului. Această dietă conţine alimente bogate în aminoacizi – peşte, ulei de măsline, fructe; vitamina C – portocale, mandarine, lămâi, struguri, afine,salată, ceapă; Vitamina E – spanac, migdale, nuci, avocado şi uleiuri naturale; beta caroten – morcovi; lizină – brânză, ouă, sare, fasole şi fructe uscate; Vitamina D – pâine, lapte, cereale, peşte gras, stridii; Vitamina A – ficat, rinichi, produse lactate, ouă, cod, ardei dulci, pepeni, roşii, broccoli, morcovi, caise, grapefruit şi legume verzi. Nu este indicat să se consume prea multă cafea, carne şi alcool, deoarece acestea produc acid în exces în organism. Crearea acidului în organism duce la inflamarea articulaţiilor.
Gelatina este cunoscut ca cel mai bun remediu natural pentru regenerarea cartilajelor. Gelatina conţine aminoacizi, prolină şi hidroxiprolină, colagen, şi nu conţine grăsimi şi colesterol, astfel încât să nu existe efecte secundare nedorite atunci când mâncaţi. Zilnic trebuie să includeţi 10 g de gelatină dacă vreţi să o utilizaţi în refacerea cartilajului genunchiului. Tratamentul cu gelatină durează 30 de zile, iar apoi 6 luni de pauză. Puteţi cumpăra gelatina din magazinele cu produse alimentare sănătoase, dar cel mai bine este să luaţi gelatina din carne de vită.
Compresa cu argilă şi lămâie este foarte eficientă. Seminţele din doua lămâi se macină, se adaugă 4 linguri de argilă şi 1 albuş de ou. Se amestecă totul până se obţine o pastă consistentă. Puneţi amestecul pe tifon şi aplicaţi-l pe genunchi. Legaţi bine şi lăsaţi compresa să acţioneze peste noapte.
Prevenirea gonartrozei
Prevenirea bolii este foarte importantă. Pentru a preveni apariţia gonartrozei, trebuie să limităm greutatea pusă pe genunchi şi să facem exerciţii fizice. Dacă observaţi primele semne de boală, trebuie să vă adresaţi imediat medicului. Cu cât se efectuează mai rapid o examinare asupra gonartrozei şi se tratează, cu atât este mai bine pentru pacient. Trebuie să îmbunătăţiţi starea ligamentelor genunchiului, iar pentru a face acest lucru, trebuie să urmaţi anumite reguli: purtaţi pantofi confortabili, aveţi o alimentaţie adecvată, faceţi exerciţii regulate (în special mersul pe bicicletă) şi evitaţi să puneţi greutăţi mari pe articulaţia genunchiului.