Lombosciatica este o durere lombară care poate apărea brusc, iar bolnavul poate avea dureri ascuţite în timpul mersului şi/sau în timpul efectuării anumitor exerciţii fizice.
Lombosciatica este o afecţiune care afectează tot mai des viaţa botoşănenilor. Aceasta este o durere lombară, care debutează brusc şi care de multe ori se manifestă prin iradierea durerii la nivelul membrelor inferioare. Lombosciatica limitează mişcarea normală, iar persoana în cauză prezintă dureri ascuţite în timpul mersului şi/sau în timpul efectuării anumitor exerciţii fizice. ,,Boala lombosciatică este o patologie destul de frecventă, care apare în general la persoanele adulte, dar nu este exclus ca ea să apară încă din copilărie. Este o boală degenerativă care afectează partea de sistem musculos scheletic, implicit, partea de discuri vertebrale, apofizele intervertebrale. Persoanele cele mai predispuse la îmbolnăvire sunt cele de sex feminin, în funcţie de caracterul muncii şi de predispoziţia genetică. Factorii de risc ar fi intrarea acestora la menopauză, munca statică, poziţia vicioasă din timpul sarcinii, care poate pune presiune la nivelul discurilor intervertebrale”, a declarat medicul Luca Elena Viorica, medic specialist în reumatologie.
Cum poate fi tratată
Fizioterapia şi kinetoterapia, de preferat practicate împreună, sunt adesea folosite de medici în tratarea durerilor de lombosciatică. Fizioterapia este recomandată încă din faza incipientă a episodului dureros, aceasta ameliorând durerile. Kinetoterapia însă este posibilă abia în a doua etapă, atunci când durerile specifice lombosciaticii sunt ameliorate şi pacientul poate face exerciţiile de gimnastică medicală. Masajul terapeutic este, de asemenea, extrem de eficient în tratarea lombosciaticii.
„Avem foarte mulţi pacienţi de toate vârstele care vin la clinică cu această afecţiune”, susţine Mihai Venedict, director general al unui centrului de fiziokinetoterapie și recuperare medicală Work Tape din Botoșani.
Tratamentul medicamentos este folosit atunci când alte metode nu dau roade şi durerile sunt prea greu de suportat. Acesta nu trebuie administrat pe perioade îndelungate întrucât afectează mucoasa gastrică şi totodată apare riscul de instalare a dependenţei.
Analgezicele, relaxantele musculare şi medicamentele antiinflamatoare sunt folosite în ameliorarea durerilor lombare şi a celor cauzate de nervul sciatic.
Dureri ameliorate şi cu remedii naturiste
Durerile cauzate de lombosciatică pot fi ameliorate şi cu ajutorul unor metode naturiste. Acestea nu pot înlocui, însă consultul de specialitate şi tratamentul convenţional, ci e indicat să fie folosite, mai degrabă, în paralel cu acesta, pentru a-i spori eficienta.
Uleiul de ienupăr, de pildă, poate fi folosit pentru masarea zonei dureroase. Acesta are efect antiinflamator şi ameliorează durerile de spate. Compresele cu frunză de iederă zdrobite pot fi, de asemenea, eficiente în ameliorarea durerilor.
Cum se poate preveni lombosciatica
Postura coloanei vertebrale ar trebui sa fie una corectă, astfel încât să se evite orice fel de problemă. Dacă răul a fost deja făcut şi coloana nu are o postură adecvată, este indicată corectarea acesteia cât mai curând.
Statul pe scaun, la birou, pentru perioade îndelungate, poate cauza, dar poate şi agrava, durerile lombare. Asta pentru că adesea adoptăm o postură incorectă a coloanei vertebrale, postura care poate pune presiune pe zona lombo-sacrală. Tendinţa naturală a oamenilor este de a se cocoşa atunci când stau la birou, iar asta înseamnă că ligamentele, discurile intervertebrale şi chiar şi vertebrele sunt suprasolicitate, punându-se totodată presiune şi pe terminaţiile nervoase.
Înălţimea scaunului, cea a biroului, precum şi postura adoptată au un impact asupra coloanei vertebrale. Atunci când stăm la birou scaunul ar trebui să fie atât de sus încât coatele să atingă biroul, însă totodată să formeze un unghi de 90 de grade; tălpile ar trebui să fie lipite de podea, iar picioarele ţinute astfel încât genunchii să creeze un unghi de 90 de grade; posteriorul trebuie să fie lipit de scaun, însă abdomenul tras uşor către faţă, astfel încât zona lombară să se arcuiască, menţinând curbura naturală a coloanei vertebrale.
Exerciţii pentru corectarea posturii
Postura coloanei vertebrale poate fi corectată cu ajutorul unor exerciţii fizice. Un kinetoterapeut poate indica exerciţiile pe care să le faceţi pentru corectarea posturii coloanei vertebrale. Pe lângă gimnastica medicală, şi yoga vă poate ajuta să corectaţi postura coloanei vertebrale.
Există şi unele echipamente care pot face corectarea posturii mai uşoară. De pildă, corsetul medicinal poate ajuta la îndreptarea posturii coloanei. Există, pe piaţă, şi corset dotat cu magneţi care îmbunătăţesc circulaţia sanguină şi despre care se spune că ajută la îndreptarea spatelui.
Şi ortezele toracolombosacrale sunt folosite de unii pacienţi pentru corectarea posturii coloanei vertebrale şi, astfel, a întregului corp.
Indiferent de echipamentul pe care vreţi să îl folosiţi pentru îndreptarea coloanei vertebrale, este necesar să vă consulţi cu medicul ortoped, care e în măsură să că spună dacă alegerea făcută este sau nu bună. Există afecţiuni în care folosirea unor asemenea echipamente este contraindicată, făcând mai mult rău decât bine.
Întărirea musculaturii şi ridicarea corectă a greutăţilor
Întărirea musculaturii joacă un rol important în tratarea durerilor cauzate de lombosciatică. Asta pentru că o musculatură puternică reuşeşte să ofere susţinere coloanei vertebrale, reducând astfel presiunea pusă pe nervul sciatic. Pentru întărirea musculaturii sunt recomandate exerciţiile fizice, precum şi adoptarea unui stil de viaţă activ în general.
Ridicarea corectă a greutăţilor este, de asemenea, importantă, întrucât poate preveni declanşarea durerilor specifice lombosciaticii. Greutăţile trebuie ridicate astfel: se îndoaie genunchii, coloana menţinându-se dreapta, apoi se iau greutăţile şi se îndreaptă uşor genunchii pentru ridicare. În acest fel, riscul de accidentare este redus la minimum.
,,Lombosciatica o putem preveni având un stil de viaţă activ, o alimentaţie cât mai diversificată, bogată în nutrienţi şi vitamine, având o viaţă lipsită de stres, prin a fi cât mai energici şi mai pozitivi, precum şi prin a face foarte mult sport, în principal, pentru că musculatura este cea care ne ţine coloana vertebrală.”, a mai spus dr. Luca Elena Viorica.
– Claudia BREHUESCU