spot_img
luni, aprilie 21, 2025
AcasăLumea digitalăNirvana promisă de inteligența artificială este întotdeauna la câțiva ani distanță

Nirvana promisă de inteligența artificială este întotdeauna la câțiva ani distanță

Jurnaliștii de la Vox consideră că lumea condusă de inteligența artificială e un pic mai departe decât spun specialiștii.

Acum doi ani, când a apărut ChatGPT, liderii din tehnologie sugerau că următorii ani vor aduce progrese incredibile în inteligența artificială. Astăzi, spun același lucru.

De ce contează: Deși industria AI – susținută de investiții uriașe și o concurență intensă – a făcut progrese constante, continuă să promită descoperiri spectaculoase care par mereu la un pas, dar niciodată realizate.

Știrile actuale: „Febra AI” din Silicon Valley a crescut recent, odată cu o serie de predicții optimiste despre sosirea iminentă a inteligenței artificiale generale (AGI) – adică o AI la nivel uman.

AGI – definită ca „un sistem capabil să manifeste toate capacitățile cognitive ale oamenilor” – este „probabil la câțiva ani distanță”, a spus luna trecută CEO-ul Google DeepMind, Demis Hassabis, într-un episod al podcastului Big Technology.

„În următorii doi sau trei ani, sunt relativ încrezător că vom vedea modele care vor apărea în mediul de lucru, pe care consumatorii le vor folosi — care vor fi, da, asistenți pentru oameni, dar care treptat vor deveni mai buni decât noi la aproape orice”, a declarat CEO-ul Anthropic, Dario Amodei, într-un interviu acordat Wall Street Journal la Davos.

În aceeași perioadă, CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a scris: „Suntem acum încrezători că știm cum să construim AGI, așa cum am înțeles-o noi până acum.”

Potrivit unui articol din New York Times, Altman i-ar fi spus și președintelui ales Trump, cu puțin timp înainte de învestire, că industria va livra AGI pe parcursul noului său mandat – adică în mai puțin de patru ani.

Sistemele AI continuă să dea greș în sarcini de bun-simț

Contextul general: În cei peste doi ani de la lansarea ChatGPT, pe 30 noiembrie 2022, cercetătorii au dotat modelele lingvistice mari (LLM-uri) cu capabilități multimodale, incluzând audio, imagini și video.

De asemenea, au extins capacitatea modelelor de a „raționa” — adică de a analiza soluții într-un mod mai metodic și reflexiv.

Da, dar: Obstacolele uriașe către AGI persistă în alte domenii, unde progresul din ultimii doi ani pare mult mai puțin solid.

Sistemele AI continuă să dea greș în sarcini de bun-simț, cum ar fi numărarea literelor repetate dintr-un cuvânt lung sau înțelegerea trecerii timpului.

De asemenea, ele inventează lucruri — ceea ce și oamenii fac, dar, spre deosebire de AI, oamenii de obicei știu când mint sau fabulează.

În mod jenant, aceste erori apar chiar și în momente de maximă expunere, cum a fost reclama Google pentru Super Bowl, care promova Gemini și care conținea inițial un răspuns AI greșit despre cota de piață globală a cașcavalului Gouda.

Google a declarat, conform The Verge, că problema nu a fost o „halucinație AI”, ci o informație incorectă de pe web. Oricum ar fi, răspunsul a fost greșit.

Ce este AGI şi de ce ar fi nevoie pentru a o crea

Nimeni nu știe dacă aceste probleme pot fi rezolvate doar cu mai multă putere de procesare și algoritmi mai buni — strategia de „scalare” adoptată de Altman și de cea mai mare parte a industriei. Poate vor fi necesare arhitecturi și tehnici complet noi, așa cum cred unii critici de profil.

Un alt aspect complicat: Definițiile AGI variază de la o companie la alta.

O bună parte din industrie a ajuns la ideea că AGI înseamnă „AI care poate egala capacitățile umane”, în timp ce AI-ul superinteligent este „AI care depășește capacitățile umane în toate privințele.” Dar nu poți fi sigur că toți cei care folosesc acești termeni sunt pe aceeași lungime de undă.

Concluzia: „Va veni în doar câțiva ani” este o cronologie convenabilă pentru AGI, pentru că este destul de aproape cât să stârnească interes, dar suficient de departe încât, peste câțiva ani, majoritatea oamenilor să fi uitat promisiunea inițială — și să poți face alta din nou.

 

 

Articolul original poate fi citit AICI.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
25.6 ° C
25.6 °
25.5 °
35 %
3.3kmh
0 %
lun
26 °
mar
25 °
mie
24 °
J
24 °
vin
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Au mai prins curaj acuma, au văzut că chiar vine primăvara.

EDITORIAL

Trăim o lume fragmentată de conflicte care au tendința de a se globaliza și de polarizări culturale duse la extrem. Se simte însă o...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...