Protestele organizate de angajații din instituțiile statului capătă aspecte diferite de la caz la caz. Dacă unii sunt deciși să apeleze la metode care duc la blocarea activității, alții funcționari se gândesc de mai multe ori atunci când e vorba de greve.
Ieri, de exemplu, salariații din Prefectură nu au mai participat la protestul anunțat de Sindicatul „Egalitatea”. Prin urmare, chiar dacă au salarii mici față de alții din administrația publică, cei din Instituția Prefectului și-au continuat activitatea și în intervalul orar 10 – 12, când trebuia să aibă loc protestul, potrivit anunțului făcut de cei de la sindicat.
„Suntem în deplin acord cu revendicările sindicale, susținem acțiunea de protest, dar ne continuăm activitatea”, au spus angajații Prefecturii.
Motivul invocat de ei a fost greva generală declanșată pe 10 aprilie. Atunci, 42 de salariați, funcționari publici și personal contractual și-au încetat activitatea, nemulțumiți de nivelul salariilor. Doar că protestul de atunci nu a dus și la soluționarea revendicărilor.
Ba mai mult, angajații Instituției Prefectului s-au trezit cu salariile tăiate. Asta pentru că, potrivit Legii dialogului social, pe durata grevei salariații își mențin toate drepturile ce decurg din contractul individual de muncă, cu excepția drepturilor salariale. „Altfel spus, rezultatul grevei a fost zero, dar cu un minus la salariu”, a spus unul dintre angajații Prefecturii care a dorit să-și păstreze anonimatul.