Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani va avea, din 2024, un Laborator de microbiologie. Vestea este, însă, doar pe jumătate bună, deoarece unitatea sanitare are nevoie de personal pentru ca laboratorul să poată funcţiona în parametri optimi.
Potrivit unui ordin al ministrului Sănătății pentru spitalele cu mai mult de 400 de paturi. Laboratorul de microbiologie va funcționa cu o linie de gardă iar acest lucru va însemna personal suplimentar. Problema este, însă, că angajările sunt blocate, iar deficitul de personal la Laboratorul de analize a spitalului este de 30%, fapt pentru care va trebui să se descurce cu actualii angajați.
”Există un ordin de ministru dat pentru noua funcționare a laboratoarelor. În acest ordin ni se impune, și cei de la DSP au venit în control cu termen limită de implementare și să pună în aplicare ordinul, un laborator de microbiologie, mai ales pentru spitale cu peste 400 de paturi. Nu este o cerință pentru laboratoarele private sau pentru spitalele mici, doar pentru spitalele cu peste 400 de paturi. Laboratorul de microbiologie trebuie să se desprindă de laboratorul mare și să fie de sine stătător. (…) De la 1 ianuarie, vom avea linie de gardă pe microbiologie, dar nu este de ajuns să facem doar o linie de gardă, ne trebuie oameni și suntem sub auspiciul unui alt ordin în care sunt blocate angajările”, a declarat medicul primar Codruța Pleșca, şefa Laboratorului SJU Mavormati.
Limite inclusiv la benzină
Aceasta susţine că în prezent se afla într-o situaţie extrem de dificilă.
„Este foarte greu pe de o parte să faci față unui ordin de funcționare a laboratorului și pe de altă parte să faci față și unui ordin de austeritate în care este limitată, inclusiv benzina pe salvare. Pentru a face un laborator unic de microbiologie vor trebui aduse din celelalte puncte probele și aceste probe trebuie aduse cu mașina de transport, ori există un ordin de austeritate care ne îngrădește benzina și mașina. Este doar un exemplu, pentru că sunt și alte materiale necesare ca să putem implementa acest laborator separat”, a mai spus medicul primar Codruța Pleșca.
Probleme din cauza lipsei de personal
Potrivit acestei probleme mari sunt şi din cauza lipsei de personal cu pare se confruntă unitatea sanitară.
„Alt ordin care ne îngrădește este această blocare a angajărilor pe spital. Cu personalul pe care îl avem trebuie să facem laboratorul de microbiologie de la 1 ianuarie ca și gardă. Va însemna că vom reduce rezultatele pe partea de microbiologie, pentru că aveam rezultatele la 72 de ore. Aceste rezultate se doresc a fi reduse o dată prin prelucrarea rapidă a probelor și în alt mod prin automatizarea laboratorului de microbiologie”, a declarat medicul primar Codruța Pleșca, şefa Laboratorului SJU Mavormati.
Dacă Laboratorul de Microbiologie va deservi pacienții cu patologie infecțioasă, celălalt laborator va continua să facă analize pentru sânge și urină. ”Laboratorul care va desemna analizele de hematologie, biochimie și biochimia sânge și urină și imunologie, tot ceea ce reprezintă, am zis eu, sânge până acum va fi laboratorul separat, iar laboratorul de microbiologie va fi separat”, a mai adăugat medicul primar Codruţa Pleşca.