La Botoșani au fost implementate primele platforme subterane pentru colectarea deșeurilor. De la începutul săptămânii viitoare, ar trebui să fie funcționale două astfel de zone, iar ulterior vor să fie schimbate toate prin PNRR.
Platformele subterane de colectare a deșeurilor dispun de mai multe coșuri de inserție din inox, aflate la suprafață, iar pubelele de gunoi sunt poziționate în subteran. Containerele ies la suprafață prin intermediul unui sistem hidraulic doar în momentul în care mașina de gunoi vine să le golească, după care se întorc în subteran.
,,Avem un număr de patru locații, patru platforme, 2 dintre acestea îngropate și 2 platforme de suprafață. Sunt platforme moderne, cele îngropate sunt de 5 metri cubi, sunt practic containere îngropate și se vor colecta cu un utilaj special pe care operatorul Urban Serv îl are deja în dotare”, a declarat Bogdan Buhăianu, viceprimar la Primăria Municipiului Botoșani.
Cele patru platforme au fost finanțate din bani de la bugetul local și au costat aproximativ 100.000 de euro. Cele îngropate sunt situate pe strada Ion Pillat și în spatele Spitalului Județean. Cele două de suprafață vor fi implementate pe Bulevardul ,,Mihai Eminescu”.
,,Vor deveni funcționale de la începutul săptămânii viitoare cele îngropate și în maxim zece zile cele de suprafață”, a mai transmis edilul.
Promisiuni pentru platforme schimbate prin PNRR
Ulterior, toate platformele de pe raza municipiului Botoșani vor fi schimbate printr-un proiect pe Componenta 3 – Managementul deșeurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această schimbare implică 4.600.000 de euro din fonduri europene.
,,Peste 1.000 de containere vor ajunge la Botoșani, 200 de platforme pe 5 fracții de colectare. Vor fi schimbate în întregime prin PNRR toate platformele, tot sistemul de colectare va fi schimbat. Vor fi 3 tipuri de platforme, în funcție de locația în care acestea vor fi utilizate. Astfel, vom avea 20 de platforme cu 100 de containere îngropate, iar celelalte vor fi împărțite în în containere de suprafață și containere tip căsuță. Licitația s-a desfășurat la nivel central, prin Ministerul Mediului, în luna septembrie și, din ce știm, este în evaluare”, a spus Bogdan Buhăianu.
Întrebat prin ce se diferențiază noile containere de suprafață de cele clasice și ce beneficii aduc, edilul a declarat că se va rezolva, în primul rând, problema mirosului neplăcut.
,,Vor fi închise 100% și vor putea fi accesate printr-o trapă care se apasă cu piciorul. Practic, nu vor mai fi acele mirosuri și containerele sunt mult mai mari. Ne-am fi dorit mai multe platforme îngropate, însă am luat maximul ce se putea prin PNRR. Raportat la numărul de locuitori ai municipiului Botoșani, ghidul ne-a dat voie să putem accesa doar 100 de containere”, a explicat viceprimarul.
Termen necunoscut pentru schimbarea tuturor platformelor
Totuși, termenul de finalizare pentru schimbarea tuturor platformelor este unul vag, asta deoarece primăria a fost înștiințată doar asupra analizei proiectului de la nivel central.
,,A fost o licitație organizată de Ministerul Mediului, asupra căreia noi nu avem control, știm doar că s-a efectuat și este în analiză. Cele de suprafață ar trebui să fie implementate în 2024, iar cele îngropate până la sfârșitul anului 2025”.