luni, martie 31, 2025
AcasăLocalPește cu viermi cumpărat din piață

Pește cu viermi cumpărat din piață

O familie din Botoşani a avut un şoc, după ce a vrut să prepare câţiva peşti pentru prânz, dar au găsit viermi.

Nici bine nu a început să cureţe peştii, că soţia a descoperit că unul avea şi un vierme lat şi foarte lung în interior. „Am luat mai mulţi peşti. Când am vrut să îi curăţăm, unul dintre ei era plin de ceva alb. Când m-am uitat mai bine era un vierme, lung de aproape un metru, sau mai bine. Din ce am căutat pe internet părea a fi tenie. Nici nu ne-am mai atins de ei după aia”, a spus Adriana A.

Cei doi soţi au aruncat peştii cu totul, bărbatul apucând să facă doar două fotografii. Din păcate, acesta nu a primit nici bon de casă de la vânzătoare, aceasta motivând că este cu mâinile ude, de la peşte. Cu toate acestea, cei doi soţi au indicat chioşcul ca fiind unul din zona Halei de Carne din Piaţa Mare, urmând să facă o sesizare şi la DSVSA.

Viermi în loc de icre

Şocată, femeia a avut totuşi şi puterea să facă haz de necaz. „Soţul chiar a spus, când a venit acasă, că era unul dintre peşti foarte mare şi era bucuros că ar fi plin de icre. Când l-a tăiat, numai de icre nu era plin”, a mai spus femeia.

Aceasta a făcut şi o observație intersantă despre cum arată în prezent peştii din comerţ, faţă de acum câţiva ani. „Toţi patronii de iazuri urmăresc acum să aibă profit, bani mulţi, şi hrănesc aiurea peştii. Au ajuns acum caraşii să cântăreasă cât un crap. Înainte aveai 10-12 bucăţi la un kilogram. Acum la şapte peşti am avut 2,5 kilograme”, a concluzinat femeia.

Din imaginile prezentate, un specialist veterinar a concluzionat că ar putea fi vorba despre tenie sau strongili, doi paraziţi care se pot regăsi şi în organismele peştilor. Teoretic, inspectorii sanitari ar trebui să meargă la proprietarul iazului, care ar fi din apropiere de municipiu şi să efectueze o dezinfecţie şi deparazitare a iazurilor în care sunt puieţi de peşte.

Ce semnifică acești viermi

Virmii strongili sunt frecvent întâlniți în intestinul subțire al mamiferelor (în special al rumegătoarelor), dar unele specii pot fi întâlnite la păsări, reptile și amfibieni.

Infecție umană, strongiloidoza, este cauzată în principal de către Strongyloides stercoralis, un nematod mic al câinilor, primatelor și omului, larg răspândit în toate regiunile tropicale umede, sau de Strongyloides fuelleborni, un parazit al primatelor din regiunile tropicale din Africa și Asia și al oamenilor din zonele tropicale din Africa și Noua Guinee.

Tenia în clasificarea științifică a animalelor este un gen care cuprinde mai multe specii de viermi lați paraziți. Tenia este alcătuită din scolex, gât și segmente cu ouă. În fiecare segment există aprox. 100 000 ouă, iar segmentele sunt în jur de 1500 la număr. Tenia are o lungime neobișnuit de mare, între 6-10 metri.

Formele adulte ale teniilor parazitează sistemul digestiv al carnivorelor din diverse specii, inclusiv omul, producând parazitozele grupate generic sub numele de teniaze. Formele larvare parazitează gazde intermediare ierbivore, domestice sau silvestre, la nivelul țesutului celular subcutanat, mușchilor, diverselor organe sau sistemului nervos central, producând parazitoze al căror nume și localizare diferă în funcție de tipul de formă larvară (cisticercoze, cenuroze, chisturi hidatice etc.). Ocazional, formele larvare pot infesta și omul, dacă acesta consumă carne insuficient preparată termic, producând boli a căror severitate depinde de localizarea acestora.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
73 %
2.1kmh
100 %
lun
12 °
mar
14 °
mie
9 °
J
6 °
vin
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Știam că trebuie parcări mai multe, se pare că trebuie și mai mari.

EDITORIAL

În sfârșit, un film urmărit pe toată planeta și care stârnește valuri interminabile de comentarii, fiindcă ne privește pe toți, părinți, bunici și copii....

EPIGRAMA ZILEI

Adeseori, ea îi spunea: „Ești soare pentru mine, far...” Iar el pragmatic, răspundea: „Atunci tu ești panou solar!”   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...