Sâmbătă, 18 noiembrie 2023, la Grădinița Prichindeii din comuna Brăești, a avut loc un atelier de art-terapie, al treilea din această comunitate. Atelierul este adresat copiilor cu dizabilități și din familii defavorizate și este susținut de reprezentații Asociației Conexiuni pentru comunitate Botoșani.
Astfel, echipa mobilă a fost formată din asistent social Carmen-Elena Smit, psiholog Tamara Balan și ergoterapeut Sabina-Alexandrina Dinco. Timp de aproape 3 ore, 15 copii, cu vârstele între 2 și 14 ani, alături de părinții/bunicii lor, au avut parte de activități interesante și creative: au creat copaci colorați de toamnă, în culori tempera, prin tehnica dactilopicturii, mere din hârtie colorată prin tehnica plierii, slime confecționat manual.
De asemenea, au participat și la un atelier al emoțiilor, de recunoaștere și exprimare emoțională, precursoare a inteligenței emoționale – planșe, povești terapeutice în imagini, jocuri și exerciții de asociere.
,,Avem nevoie să ne creștem capacitatea de a empatiza”
,,Pentru că a recunoaște o emoție este important pentru a o controla mai eficient și a ne putea folosi de ea. Recunoașterea propriilor emoții nu vine de la sine. Iar pentru a reuși să recunoaștem emoțiile celorlalți, avem nevoie să ne creștem capacitatea de a empatiza. De ce să empatizăm? Pentru a avea relații mai bune. Doar relațiile mai bune, cu grija de a nu răni pe celălalt, fac o comunitate mai sănătoasă”, a spus asistentul social Carmen-Elena Șmit, președintele Asociației „Conexiuni pentru comunitate”.
Aceasta a mai adăugat că ,,omul cu sentimente e un om bogat. Uneori confuz. Alteori copleșit, de cele mai multe ori vulnerabil. Iar copiii par sensibili la acest subiect. „Ce sunt aceste emoții, off, ce să fac cu ele?!” Iar cei cu dizabilități sunt și mai „onești” în exprimarea lor emoțională, mai direcți, fără cenzuri”.
Ce este art- terapia
Art-terapia îmbină disciplinele artei și psihologiei, obiectivul principal fiind utilizarea creativității în vindecarea și îmbunătățirea vieții. Temele dezbătute în cadrul Școlii părinților au fost „Cine sunt eu?”, recunoașterea emoțiilor la noi și la ceilalți, empatia, inteligența
emoțională.
Atelierul este parte din proiectul „Conectare prin culoare” derulat din luna decembrie 2021 de cele trei doamne, în comunele din județul Botoșani – ateliere de creație furnizate copiilor și tinerilor cu dizabilități din mediul rural, precum și familiilor lor, acolo unde accesul la serviciile de tip centre de zi sau terapii este poate mai greu accesibil.