Nebunia cu panourile fotovoltaice ajunge și în administrație. Trei proiecte în valoare de aproape 10 milioane de lei au fost puse pe tapet de Consiliul Județean Botoșani.
Este vorba de înființarea unui parc fotovoltaic la Bucecea de 1 MW, realizarea unei centrale fotovoltaice cu o putere de 99,36 Kwp la Sanatoriul de neuropsihiatrie de la Podriga, care să asigure energia electrică pentru buna funcționare a instituției și montarea unor panouri fotovoltaice la Unitatea de Asistență Medico-Socială (UAMS) de la Sulița. Ținta este clară – realizarea unor noi capacități de producere a energiei electrice prin valorificarea energiei solare și implicit reducerea valorii facturilor la energia electrică. De exemplu, în cazul parcului fotovoltaic de la Bucecea, care ar urma să fie construit pe un teren care a aparținut în trecut fostei fabrici de zahăr, CJ crede că va fi asigurată energia electrică necesară Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”. Din acest motiv, Consiliul Județean va încheia un parteneriat cu spitalul, în vederea compensării facturilor proprii de energie electrică. Doar că, în baza parteneriatului, spitalul ar urma să asigure realizarea mentenanței și întreținerea Parcului Fotovoltaic după finalizarea proiectului. Ori, părțile au obligația să mențină proprietatea proiectului și natura activității pe o perioadă de cel puțin 5 ani după finalizare și darea în exploatare.
Parcul voltaic de la Bucecea ar urma să înghită cei mai mulți bani. Aici, investiția a fost estimată la 8,174 milioane lei, din care cheltuieli neeligibile 2,069 milioane lei. La Sanatoriul de la Podriga proiectul a fost estimat la 812.510,06 lei din care CJ ar urma să suporte, ca și posibile cheltuieli neeligibile, 166.676,03 lei. În final, la UAMS Sulița proiectul cu panourile fotovoltaice ar costa undeva la 524.568,26 lei, din care CJ ar putea suporta cheltuieli neeligibile de 136.155,46 lei.
Deoarece valoarea totală a acestor proiecte depășește 9,5 milioane de lei, singura opțiune de realizare este obținerea de finanțare prin Fondul pentru modernizare, lansat de Ministerul Energiei. Cu toate acestea, CJ va trebui să cofinanțeze proiectele cu aproape 25%, adică 2.372.739,86 lei, o sumă considerabilă. Această situație pune CJ într-o poziție delicată, având în vedere și alte angajamente financiare, precum un credit bancar pentru finalizarea Drumului strategic și alte proiecte cu fonduri europene sau guvernamentale.
Viitorul acestor proiecte rămâne incert, iar presiunea financiară asupra bugetului CJ ar putea crește. În schimb, toate hotărârile și documentațiile tehnico-economice au fost aprobate rapid astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare a CJ, desfășurată online, și care a durat mai puțin de 10 minute.