Un caz de trafic de droguri, desfășurat într-un mod ingenios, a fost dejucat în urma unei strânse colaborări între autoritățile române și cele germane. Un botoșănean în vârstă de 22 de ani, care a încercat să aducă în țară amfetamină prin intermediul poștei, folosind o metodă neobișnuită, a fost capturat și trimis în judecată.
Totul a început în iunie 2019, când autoritățile germane au descoperit și confiscat un plic poștal către botoșăneanul în cauză, conținând 118 grame de amfetamină. Prin intermediul unui ordin european de anchetă, informația a fost transmisă autorităților române, iar operațiunea a fost demarată.
În următoarele luni, au fost identificate încă două plicuri cu conținut similar, toate având destinatarul A.P.S., de 22 de ani, din municipiul Botoșani. Cazul a fost preluat de procurorii Biroului teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și polițiștii din cadrul Serviciului pentru Combaterea Criminalității Organizate și Antidrog. Astfel, a fost autorizat transportul celor trei plicuri poștale până la Botoșani, fără substituirea drogurilor, după care s-au făcut analize de laborator, în toate situațiile fiind confirmat faptul că ar fi vorba de amfetamină cu cofeină.
Operaţiune derulată sub supravegherea DIICOT
Toate aceste proceduri au durat câteva luni așa că botoșăneanul a primit avizul poștal că trebuie să ridice primul plic abia pe 9 martie 2020, întreaga operațiune derulându-se sub supravegherea procurorilor DIICOT și a polițiștilor de la Combaterea Criminalității Organizate, care nu știau dacă botoșăneanul este doar o „săgeată” sau adevăratul destinatar.
Tânărul a ridicat plicul de la oficiul poștal a doua zi, și-a făcut activitatea obișnuită, după câteva ore fiind oprit de un echipaj de poliție aparent pentru un control de rutină. Apoi anchetatorii au dat „drumul” și la cel de-al doilea plic, tot prin livrare supravegheată, și de această dată tânărul prezentându-se pentru ridicarea plicului de la oficiul poștal. Doar că la a doua livrare tânărul a fost oprit din nou de poliție, verificat cu DrugTester-ul, rezultatul fiind pozitiv pentru substanța THC-5 Cannabis, care a fost evidențiată și în buletinul de analiză toxicologică pe baza probelor de sânge și de urină recoltate la spital.
Percheziţii organizate de procurori
A urmat percheziția informatică pe telefon, dar și percheziția domiciliară. În telefonul mobil au fost găsite 8 fișiere tip imagine, în primele cinci fotografii fiind o persoană neidentificabilă care ținea în mână o bucată de staniol de culoare argintie, ce conține o substanță vegetală de culoare verde (sub forma de muguri), precum și cinci bancnote având cupiuri de 50 euro fiecare.
În următoarele două fotografii, persoana ținea în mână o țiplă din material plastic transparent, care conține o substanță vegetală de culoare verde, și un telefon mobil de culoare negru pe ecranul căruia este așezată o substanță vegetală, mărunțită, de culoare verde. În ultima fotografie cel din imagini rulează substanța vegetală de culoare verde într-o foiță de staniol argintie. Totodată, anchetatorii au găsit mai multe conversații purtate în aplicația Instagram și Signal, care au confirmat suspiciunea că tânărul își aduce marfa din străinătate. Audiat, tânărul s-a prevalat de dreptul de a nu face declarații.
Tânăr trimis în judecată
Investigațiile au durat până anul acesta, când anchetatorii au tras linie și l-au trimis în judecată pe tânăr pentru procurare și tentativă la import de droguri de mare risc, fără drept.
„În perioada iunie – septembrie 2019, în mod repetat, a procurat din Germania cantități însemnate de Amfetamină, drog de mare risc, în vederea importării drogurilor în România și punerii acestora în vânzare, droguri ce au fost expediate în trei plicuri, ca și corespondență poștală ordinară, pe numele său, la adresa sa de domiciliu, plicuri ce conțineau cantitățile de 118 grame amfetamină, 99,7 grame amfetamină și 102,1 grame amfetamină, fiind identificate la datele de 04.06.2019, 20.09.2019 și 24.09.2019, de către autoritățile vamale germane în sectorul Control Pachete Poștale din cadrul Centrului Internațional Poștal al Aeroportului Frankfurt am Main”, au arătat procurorii DIICOT. Acum, tânărul urmează să fie judecat pentru comiterea celor două infracțiuni și, dacă va fi găsit vinovat, el riscă să se aleagă cu o sancțiune penală.