Zeci de manifestanți din comunele Mileanca și Coțușca au cerut astăzi modernizarea drumului județean 293, iar protestul lor a adus în prim-plan neajunsurile generate de starea proastă a infrastructurii locale.
Îmbarcați în mai multe mașini, ei au organizat mai întâi un marș de protest pe ruta Coțușca – Puțureni – Codreni – Mileanca – Drăgușeni – Săveni – Ungureni – Botoșani pentru ca la final să-și strige nemulțumirile în Piața Revoluției. Din păcate, demersul lor nu a avut nicio finalitate și asta pentru că discuțiile au fost deturnate din cauza unor contre politice între președintele CJ, Doina Federovici, și Bogdan Cărăușu, unul dintre organizatorii protestului.
”Cum arată asfaltul oare?”
Acțiunea civică a început în jurul orei 10 la Coțușca, acolo unde s-au adunat mai puțini oameni decât se estima. De aici, coloana s-a deplasat la Mileanca, unde localnicii s-au mobilizat mult mai bine. Prin urmare, numărul protestatarilor a crescut la circa 80 de persoane, iar coloana de mașini a crescut la 23 de vehicule. Pe capotele autoturismelor fuseseră postate însă tot felul de mesaje pentru autorități –
„Vom muri cu o întrebare…Cum arată asfaltul oare?”, „Interesul își poartă fesul” sau „Drumurile noastre toate, Se vor asfalta vreodată ? Din Mileanca-n Codreni, Din Coțușca în Puțureni ?”
De aici, oamenii au plecat spre Botoșani, escortați de poliție și jandarmi. Deși era de așteptat ca protestatarii să intre cu mașinile în Piața Revoluției, a apărut o schimbare de ultim moment. Astfel, coloana a fost dirijată pe strada Ștefan Luchian, pe tronsonul cuprins între sediul Administrației Finanțelor Publice și sediul PSD Botoșani.
Și nu a fost singura schimbare pentru că, după întâlnirea de miercuri dintre organizatori, autorități și forțele de ordine, s-a stabilit ca protestul din Piața Revoluției să aibă loc în jurul orei 12. Ori, ulterior, organizatorii au fost contactați și anunțați că municipalitatea nu mai este de acord cu ora 12, ci a propus ora 14 pentru derularea protestului. Din acest motiv, a apărut și un decalaj față de orarul inițial.
Protest din cauza drumurilor
Oamenii au ajuns să iasă în stradă pentru că, spun ei, din cauza stării proaste a drumului, transportatorii au refuzat să mai efectueze cursele regulate. Asta deși unii elevi aveau abonamente pentru a putea merge la cursuri În plus, alte mijloace de transport în comun nu există. Totodată, din cauza stării deplorabile a drumului, și accesul mașinilor de pompieri și al ambulanțelor este pus sub semnul întrebării.
„În ultimii 24 de ani, nu ne-am făcut auziți și uitați că suntem acuș în 2024 și trăim ca în codru. Din cauza drumului județean, microbuzele s-au cam scos pentru că unele firme de transport nu mai vor să pună transport în special pentru bătrâni pentru că noi cei tineri ne mai descurcăm.
Sunt 16 kilometri de la Mileanca la Coțușca și circa 9,5 kilometri de la Mileanca la Codreni. De pe un an pe altul spun că reabilitează, dar vin, bagă lama, scot pietroaiele și asta înseamnă la ei reabilitare. Acum, sperăm să vorbim cu doamna Federovici (n.r. – președintele Consiliului Județean) și să ne dea un termen, când vor începe lucrările,”, a spus Cristian Robert Saucă, unul dintre organizatorii protestului.
”Visăm drumuri asfaltate”
Debarcați din mașini pe strada Ștefan Luchian, manifestanții au trebuit să treacă pe lângă Primăria municipiului. Ulterior, ei au mers încolonați spre Piața Revoluției, unde au afișat mai multe pancarte și au scandat diverse lozinci adresate în principal celor din Consiliul Județean – „Vrem drumuri asfaltate, nu promisiuni deșarte!”, „Visăm drumuri asfaltate, dar voi vă faceți palate!”, Nu mai furați, mai bine asfaltați!”.
“La spital cu ce venim?”
La protest a participat Elena Baciu, de 72 de ani, din Codreni, care a povestit că, din cauza traficului greu de camioane, casele localnicilor au început să crape. Ba mai mult, oamenii nu mai au nici cu ce să deplaseze întrucât transportatorii refuză să mai efectueze cursele regulate. Prin urmare, autobuzele nu mai ajung în sat. „Acum, ne deplasăm cu mașini mici, dacă găsim pe cineva. Dacă nu, o luăm pe jos. La spital, cu ce să venim. Nici salvările nu mai pot veni în sat. Este teroare și nu ne ajută nimeni”, a spus aceasta. Femeia are doi copii, dar unul este plecat în Spania, iar celălalt în Germania și ar veni acasă, dar își distrug mașinile. În plus, în satul Codreni nu mai au ce să facă, atât timp cât localitatea este aproape izolată de restul lumii.
”Aparținem și noi de Uniunea Europeană și merităm și noi ceva. Măcar să ajungă o salvare în Codreni…un autobuz…măcar de două-trei ori pe săptămână, dacă nu se poate zilnic”, a mai spus aceasta.
După circa un sfert de oră de la debutul protestului, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, împreună cu directorul Direcției Județene de Drumuri și Poduri, Cătălin Gheorghian, și subprefectul județului Paula Berențan au coborât în sala de ședințe „Nicolae Iorga” a Palatului Administrativ pentru a participa la un dialog cu reprezentanții protestatarilor. Pentru că cei din urmă nu au fost foarte bine organizați, a durat ceva timp până ce delegația lor a ajuns în sală. Manifestanții au fost reprezentați chiar de către organizatorii marșului auto și anume Cristian Robert Saucă, George Constantin Matei și Bogdan Cărăușu, ultimul activist civic de la Asociația „Scut botoșănean”, care a fost implicat în organizarea mai multor proteste pe plan local. Aceștia au luat cuvântul rând pe rând, încercând să expună probleme cu care se confruntă oamenii din cele două comune, din cauza neasfaltării drumului, și au cerut explicații pentru situația existentă, precum și un termen pentru începerea asfaltării.
Șefa CJ a arătat că autoritățile județene au obținut toate documentele pentru modernizare, iar drumul județean 293 a fost propus pentru asfaltare prin programul de investiții „Anghel Saligny”, doar că, din cauza costurilor foarte mari, proiectul a fost respins de către Guvern. Costul investiției ar fi de 78 de milioane de lei, însă au fost realizate între timp studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. „În funcție de sumele care vor fi alocate județului Botoșani pentru anul 2024, vom scoate la licitație aceste lucrări, în condițiile în care avem toată documentația realizată”, a afirmat Doina Federovici.
Dialogul a fost deturnat în momentul în care a încercat să ia cuvântul Bogdan Cărăușu. Acesta a fost atacat din start de Doina Federovici, care l-a întrebat dacă este locuitor al celor două comune și în ce calitate participă. „Sunt un cetățean care suferă și a suferit, pentru a folosi un drum județean trebuie să fiți cetățean al comunei? Eu folosesc acest drum lunar”, a replicat Bogdan Cărăușu, care a contratacat taxând faptul că șefa CJ a fost ani la rândul în parlament, iar din această postură nu a făcut niciun demers oficial pentru asfaltarea drumului județean 293. „Suntem foarte încântați că vă preocupă soarta județului Botoșani. Ați fost senator. Ne puteți spune punctual dacă ați avut o singură interpelare sau luare de cuvânt în care ați adus în discuți acest drum?”, a spus Bogdan Cărăușu, care a ținut să puncteze că mulți ani politicienii botoșăneni nu au făcut altceva decât să lanseze promisiuni electorale neacoperite de fapte.
Discuția a degenerat mai apoi în contre între protestatari și șefa CJ, primii încercând să arate că autoritățile județene nu au făcut niciun efort în a-i ajuta pe oamenii care au avut de suferit în fiecare iarnă, inclusiv la ultima răbufnire a iernii de la începutul lunii aprilie.
Ce a spus șefa CJ
De partea cealaltă, Doina Federovici a taxat faptul că cei veniți la dialog nu au fost extrem de conciși în a-și arăta doleanțele și că la Consiliul Județean nu a ajuns nicio sesizare oficială privind problemele cu care se confruntă locuitorii, susținând că nu le înțelege întrebările. Este drept, nici aceștia nu au fost extrem de coerenți în a-și susține cauza. Ba mai mult, Cristian Robert Saucă a greșit făcând trimitere la o ninsoare din „vara trecută”, moment în care a fost taxat de cei din administrație care l-au corectat imediat cu replica „vara nu ninge”. La final, protestatarii au încercat să obțină și o promisiune privind asfaltarea drumului, eventual cu un termen clar, dar fără succes.
Chiar dacă discuția nu a avut un rezultat clar, cei trei au invitat-o pe Doina Federovici să le adreseze câteva cuvinte protestarilor din Piața Revoluției și să facă o fotografie cu oamenii din stradă, dar aceasta a refuzat categoric. Solicitarea protestatarilor nu a fost întâmplătoare, în condițiile în care șefa CJ obișnuiește ca la fiecare eveniment să-și facă o suită de fotografii, care să fie postate mai apoi pe pagina sa de pe rețelele de socializare. Mai puțin atunci când este vorba despre oamenii care își cer drepturile și atunci când cei din administrație dau cu stângul în dreptul. Așa cum s-a întâmplat după decesul Alexandrei Ivanov, tânăra care a murit în Maternitate implorând ajutorul medicilor. După acel episod, șefa CJ a avut o bună perioadă de timp în care nu a mai postat fotografii de la diversele festivități. În schimb, imediat ce cazul Alexandra nu a mai fost în atenția opinia publice, fotografiile au început din nou să apară pe Facebook.
Protestatarii acuză că din cauza stării proaste a drumului oamenii nu se mai pod deplasa, elevii nu mai pot ajunge la școli, localnicii care suferă de afecțiuni nu mai pot ajunge la spitale, iar când au loc avarii în rețelele de electricitate ei sunt nevoiți să aștepte cu săptămânile până când se găsește o soluție. De aceea, oamenii cer de fapt asfaltarea drumului județean 293, pentru care au inițiat și o petiție online, semnată până acum de peste 150 de persoane. Prin această petiție, locuitorii satelor Codreni, Puțureni își exprimă dezamăgirea și îngrijorarea cu privire la starea deplorabilă a drumului județean 293. Ei spun că acest drum nu îndeplinește standardele minime europene și reprezintă un real pericol și o adevărată sfidare la adresa tuturor celor care sunt nevoiți să-l parcurgă zilnic sau săptămânal. Ei spun că, din cauza infrastructurii foarte proaste, cheltuielile de întreținere prin reparații ale autovehiculelor cetățenilor care circulă frecvent pe acest drum sunt cu mult mai mari decât ar trebui să fie în mod obișnuit, dat fiind că o parte din drumurile județene din Botoșani au fost reabilitate. Protestatarii acuză autoritățile de distribuire discreționară a bugetului pentru modernizare.
Protestul a avut parte și de un incident. Imediat după ce coloana de mașini a oprit pe strada Ștefan Luchian, în zonă a apărut un bărbat de 36 de ani, aflat cel mai probabil sub influența băuturilor alcoolice, care a început să urle și să vocifereze. Jandarmii l-au atenționat imediat, doar că la scurt timp individul a început să facă gesturi obsecene. Atunci forțele de ordine au intervenit pentru a doua oară și au încercat să-l legitimeze. Pentru că individul a refuzat, jandarmii l-au încătușat și l-au dus la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean „Mavromati”, de unde ar fi fost dirijat mai apoi către Secția de psihiatrie. Forțele de ordine au precizat că bărbatul va fi sancționat pentru tulburarea liniștii publice, proferarea de gesturi obscene și refuz de legitimare.