spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTAngajații Casei Județene de Pensii continuă protestele (video)

Angajații Casei Județene de Pensii continuă protestele (video)

Aproximativ 46 de angajați ai Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani au ieșit, și  astăzi, în fața instituției pentru a protesta din cauza că sunt nemulțumiți de salarii, dar și de condițiile de muncă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ieri s-a decis reluarea protestelor spontane, acțiunile venind în continuarea inițiativei de acum două săptămâni. Funcționarii publici au luat atitudine față de avizul negativ din partea Guvernului României și respingerea Senatului în ceea ce privește legea sistemului unitar de pensii. Prin acesta, personalul caselor teritoriale de pensii urma să beneficieze, prin asimilare, de aceleași drepturi salariale ca și personalul din cadrul CNPP, stabilite potrivit legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

,,Un fenomen nou, cel al migrării forței de muncă din cadrul Caselor Teritoriale de Pensii”

,,Din păcate, pentru că doleanțele noastre nu au fost auzite sau nu avem noi mesaj în sensul ăsta, continuăm formele de protest, manifestând un protest spontan, ca și celelalte Case Teritoriale de Pensii din țară. În ultimul timp, asistăm la un fenomen nou, cel al migrării forței de muncă din cadrul Caselor Teritoriale de Pensii către alte instituții publice sau entități private. A fost cazul și la Botoșani, în ultimele 2-3 luni au plecat, prin transfer sau detașare, trei colegi’‘, a spus Cătălin Dupir, reprezentantul salariaților Casei Județene de Pensii (CJP) din Botoșani.

În rândul angajaților există un sentiment de profundă nemulțumire prin prisma salariului nemotivant care a survenit ca urmare a faptului că grila de salarizare nu a fost modificată deloc în ultimii șapte ani. De asemenea, salariații sunt nemulțumiți și de creșterea volumului de munca, imposibilitatea recompensării muncii peste durata programului normal de lucru, practic nerecunoașterea importanței muncii și a nivelului de specializare dobândit în ani de zile.

,,Din ceea ce se vede, semnalele transmise de noi nu sunt auzite. Dacă în cazul altor instituții, cum sunt cei de Finanțe, AFIR, s-au găsit resurse financiare și înțelegere de a egaliza grila de salarizare cu cea din Centrală, noi nu suntem înțeleși. Nu putem să dăm înapoi, ne-am angrenat la o luptă așa, cu mijloace modeste și fără a cauza suferință pentru persoanele care se adresează instituției noastre și vom protesta spontan, probabil va fi jumătate de oră- o oră, în fiecare zi, până se va soluționa”, a mai spus Dupir.

,,Oare trăim în țara asta doar pe așteptări și promisiuni?”

În timpul protestului de astăzi, cetățenii care au venit să-și rezolve unele probleme în instituție, dar au constatat că trebuie să mai aștepte aproximativ o oră, au manifestat înțelegere față de protestatari, iar trecătorii au transmis mesaje de susținere și încurajare.

Reprezentantul salariaților a mai adăugat că ,,suntem cu salariile de acum șapte ani, dacă în cazul altor entități publice s-au găsit resurse de finanțare, pentru cei de la pensii nu, doar muncă. Oamenii politici declară că vor da pensii majorate, indexate, pe efortul cui? Cu așteptarea cui? Oare trăim în țara asta doar pe așteptări și promisiuni? Mai sunt românii serioși? Să mai sperăm la ceva? Se va redresa nația română?”

Solicitările angajaților

  • respectarea principiilor sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice
    (nediscriminării, egalității, importanței sociale a muncii, stimulării personalului,
    transparenței – art. 6 din Legea nr. 153/2017)prin:
    – alinierea, într-o primă etapă, a veniturilor salariale la nivelul celor de la Casa
    Națională de Pensii Publice, având în vedere că activitățile desfășurate la nivelul
    caselor teritoriale de pensii nu sunt, nici pe departe, mai puțin importante sau
    mai puțin complexe față de cele desfășurate la nivel central, aliniere deja
    implementată la alte instituții (Ex: Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul
    Agriculturii, etc);
    – eliminarea inechităților salariale atât în cadrul ”Administrației”, cât și față de
    celelalte familii ocupaționale, situații existente în mod evident, din moment ce
    chiar și numai la nivelul compartimentelor cu ”activități comune” din cadrul
    instituțiilor publice (Financiar/Contabilitate, Resurse Umane, Informatică,
    Juridic, Achiziții etc), există diferențe salariale și de 100% (venituri salariale
    duble în unele instituții față de altele);
  • respectarea prevederilor legale din Codul Administrativ privind cariera funcționarilor
    publici;
  • redactarea noii legi privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pe baza unor analize complete și corecte a activităților desfășurate în autoritățile și instituțiile publice și nu prin decizii bazate pe ”forță”, chiar și numai cea a reprezentării, pentru a nu se ajunge iarăși în situația ca angajații caselor teritoriale de pensii (doar3.500), care administrează poate cel mai mare și complex sistem informatic și informațional (aprox. 10.000.000 de asigurați și pensionari/lunar + un sistem legislativ, care se întinde pe zeci de ani), să aibă printre cele mai mici venituri salariale.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...