Uzina electrică a fost construită în jurul anului 1906 şi coincide cu perioada de modernizarea a municipiului Botoşani. Situată pe Calea Naţională nr. 36 clădirea a fost construită în locul unui generator ce producea energie pentru oraş.
De acest imobil se leagă numele inginerului Anghel Saligny. Aceasta s-a implicat în realizarea construcţiei, care avea să devină monument.
Şase ani mai târziu, uzina electrică a fost dată spre folosinţă judeţului, fiind una dintre cele mai puternice din nordul Moldovei. Botoşaniul a devenit astfel un oraş modern, atunci fiind realizată şi canalizarea oraşului, iluminatul electric, pavarea străzilor.
Un aspect diferit al acestui monument este că în interior există o hartă ce cuprinde traseul iluminatului stradal şi al clădirilor alimentate cu energie electrică.
Uzina electrică este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice
Fosta „Uzină electrică” a municipiului Botoșani a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice în 2015. Situat în Calea Națională nr. 36, imobilul cuprinde clădirea cu o amprentă la sol de 850 de metri pătrați și un teren intravilan în suprafață de 1.356 metri pătrați.
Clădirea a aparținut după 1989 societății Servicii Energetice Moldova S.A. și a fost scoasă la licitație de lichidator pentru recuperarea unor datorii ale societății de servicii energetice. CJ a decis încă din vara anului trecut să-și exercite dreptul de preemțiune și a fost desemnată o comisie de negociere. Pe 8 decembrie 2022 a avut loc o ședința de lucru în care s-a convenit asupra prețului final de 1.432.300 lei.
Suma, adică echivalentul a aproape 290.000 de euro, trebuia achitată integral, în termen de 30 zile de la data notificării transmise de lichidatorul judiciar. În plus, potrivit antecontractului convenit între părți, cheltuielile ocazionate de transferul proprietății urmau să fie suportate de CJ. Acum, înțelegerea a picat, iar CJ ar urma să participe la licitația organizată de lichidator. Asta dacă dorește să achiziționeze cu orice preț Uzina Electrică. Rămâne de văzut de ce va întâmpla pentru că membrii CJ au decis în vara anului trecut ca tranzacția să nu depășească suma de 1.453.000 lei.