În cadrul unei campanii de amploare desfășurată la nivel național, Inspectoratul Teritoarial de Muncă (ITM) Botoșani a verificat transportatorii rutieri. În urma deficiențelor constatate s-au aplicat amenzi de peste 10.000 de lei.
Campanie națională de control s-a desfășurat în perioada 18-27 octombrie, iar inspectorii ITM Botoșani, au declanșat acțiuni de control atât pe teren (în trafic, împreună cu inspectorii de trafic din cadrul Inspectoratelor Teritoriale ale ISCTR), cât și la sediul angajatorilor care desfășoară activități economice principale sau secundare de transport rutier de marfă persoane, având cod CAEN 4941 si cod CAEN 4931, pe teritoriul județului.
Amenzi de peste 10.000 de lei
În cadrul acestei campanii, în domeniul Relații de Muncă, s-au efectuat 14 controale, s-au constatat 28 neconformități pentru remedierea cărora s-au dispus măsuri și s-au aplicat 2 avertismente. În domeniul Securitate și Sănătate în Muncă s-au efectuat 7 controale , s-au
constatat 14 deficiențe pentru care s-au dispus 14 măsuri, fiind aplicate 2 amenzi în
valoare totală de 12.000 lei și 2 avertismente.
Cele mai des întâlnite deficiențe în cadrul acțiunilor de control au fost referitoare la evaluare riscuri incompletă, fără activități de încărcare/descărcare, plan de prevenire și protecție fără măsuri pentru activitățile de încărcare/descărcare, dar și la instruirea lucrătorilor incompletă, fără activitățile de încărcare/descărcare.
Obiectivele acestei campaniei
Având în vedere aspectele menționate, s-a ținut cont de obiective ce fac referire la identificarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată și luarea măsurilor care se
impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, controlul privind respectarea timpului de muncă de odihnă.
Inspectorii au ținut cont de determinarea angajatorilor de a respecta prevederile legale privind timpul de muncă și de odihnă al conducătorilor auto, precum și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.
Totodată, a fost de interes diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniul transportului rutier, a prevederilor legale privind timpul de muncă și de odihnă. Un alt obiectiv a fost eliminarea tuturor neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare.