Astăzi, a avut loc un dublu eveniment cultural dedicat părintelui Grigore Diaconu. Într-un cadru festiv, preotul a primit însemnele de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani, iar evenimentul a fost dublat de lansarea volumului său omagial „Măsura Credinței este Fapta”.
Întâlnirea omagială a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii la Biserica „Sfânta Parascheva” de pe Pietonalul Unirii, unde părintele a slujit zeci de ani. Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți, printre care și preotul Marian Timofte, vicar administrativ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Petru Fercal, protopop de Botoșani și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal.
După slujbă, sala de conferințe a Hotelului Maria a găzduit o festivitate în debutul căreia Grigore Diaconu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.
Distincție pentru vasta activitate în slujba comunității
Proiectul de hotărâre vizând acordarea acestei distincții a fost inițiat de primarul Cosmin Andrei și viceprimarii Liviu Toma și Bogdan Buhăianu, în cele din urmă a fost votat de deliberativul local, în semn de apreciere pentru întreaga activitate dedicată slujirii comunității locale ca preot și ca binefăcător al comunităților sociale nevoiașe și al unor instituții de învățământ și spitale.
Înainte de acordarea însemnelor, un alt Cetățean de Onoare al Municipiului, Elena Mândrescu, a avut un cadou muzical pentru părinte.
,,Părinte, vă mulțumim pentru întreaga activitate duhovnicească, dar și administrativă pentru municipiul Botoșani. Apreciez ceea ce ați făcut pentru copiii din municipiul Botoșani atunci când ați înființat Secția de Fizioterapie la Spitalul de Copii, pentru învățământul botoșănean atunci când ați pus bazele Seminarului Teologic, împreună cu grădinița pe care o are în administrare și pentru întreaga activitate”, a spus primarul Cosmin Andrei.
Vizibil emoționat de seria discursurilor ținute de autoritățile județene prezente la eveniment, printre care Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, primarul Cosmin Andrei, viceprimarul Liviu Toma, dar și a lui deputatul Marius Budăi, Părintele Grigore Diaconu a ținut să mulțumească tuturor, vizibil emoționat de cuvintele frumoase.
,,Să îmi urmați exemplul, să ajungeți 75 de ani”
„Singurul cuvânt care ar putea cuprinde recunoștința mea față de Dumnezeu, față de autoritatea noastră bisericească prezentă aici. Ca niciodată n-am simțit recunoștința autorităților de stat locale și județene. În cei 55 de ani am primit ajutorul tuturor autorităților care s-au succedat la conducerea orașului și județului. Vă mulțumesc din suflet pentru această surpriză, pentru această sărbătoare, vă doresc sănătate, putere de muncă și să îmi urmați exemplul, să ajungeți 75 de ani”, a spus preotul Grigore Diaconu.
Alături de părinte au fost zeci de botoșăneni, foști elevi ai Seminarului Teologic, membrii ai familiei, directori ai instituțiilor de cultură, colegii de breaslă, oficialități botoșănene, dar și foști șefi de la conducerea județului, printre care fost președinte de Consiliul Județean, Constantin Conțac.
„Aduc un cuvânt de apreciere și de felicitare primarului Cosmin Andrei și Consiliului Local pentru această inițiativă, pentru că orice onoare și orice gest de recunoștință arătat unui slujitor al bisericii se întoarce implicit către toată biserica și acest lucru este important, deoarece împreună Biserica și administrația lucrează pentru bunăstarea și folosul credincioșilor”, a transmis Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal.
„Fapte, nu vorbe”
Traian Apetrei, jurnalist și fost director al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, este și coordonatorul proiectului editorial lansat de părintele Grigore Diaconu, „Măsura Credinței este Fapta”. Prin acest volum omagial preotul marchează împlinirea a 75 de ani de viață și începutul celui de al 55-lea an de slujire duhovnicească.
,,Școlit într-un seminar foarte aspru, pe o vreme în care rigorile pregătirii profesionale în acest domeniu erau aspre, seminarul de la Neamț era destul de aspru. Atunci părintele și-a pus în gând că dacă vreodată va ajunge într-o poziție în care să depindă de voința sa organizarea unui alt seminar, cu siguranță îl va face altfel, și s-a ținut de cuvânt. (…) „Fapte, nu vorbe” i-a fost și crezul de viață, pe care o să îl găsiți scris și în cartea pe care astăzi o lansează. ”, a povestit Traian Apetrei.
Cine este Grigore Diaconu
Grigore Diaconu s-a născut pe 21 noiembrie 1948, în satul Munteni – comuna Belcești, județul Iași. Între anii 1962 – 1967 , a urmat cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, după care, în perioada 1967 – 1971 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București. Pe 9 noiembrie 1969, Grigore Diaconu a fost hirotonit preot, în parohia Santa Mare – județul Botoșani, de către Patriarhul Iustin Moisescu, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Sucevei.
În perioada 1 ianuarie 1978 – 1 februarie 1990, Grigore Diaconu a fost protopop al Protopopiatului Botoșani, perioadă în care au fost construite 14 biserici. A coordonat lucrările la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Victoria, ctitorie a Patriarhului Teoctist. Au mai fost construite 25 de case parohiale, două case de oaspeți la Mănăstirea Vorona, casa și bisericuța de la Mănăstirea Gorovei. Totodată, au fost pictate 14 biserici și au fost făcute reparații la 77 de biserici.
A atras fonduri de sute de mii de lei pentru parohii, case de copii, spitale, grădinițe și cămine de bătrâni
De la 1 februarie 1990 a fost transferat preot paroh la Biserica Sfânta „Cuvioasă Parascheva”, locul unde a împletit activitatea duhovnicească cu cea socială. Grație relațiilor de colaborare cu mulți preoți din străinătate, au fost aduse în Botoșani ajutoare de sute de mii de lei pentru parohii, case de copii, spitale, grădinițe, cămine de bătrâni. Un proiect de suflet al părintelui Grigore Diaconu este realizarea Secției de Fizioterapie a Spitalului de Copii.
În aprilie 1997 a promovat concursul pentru funcția de director al Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe”. Seminarul a fost transformat, grație eforturilor părintelui Grigore Diaconu, într-o unitate de învățământ modernă. În anul 1999 a fost sfințit Paraclisul Seminarului. După cinci ani, a fost construit și un nou corp de clădire, cu o finanțare de 150.000 de euro acordată de Banca Mondială. Din toamna anului 2008, funcționează în cadrul Seminarului Teologic Grădinița cu program prelungit „Îngerașii”.
Grigore Diaconu a acordat o mare atenție calității învățământului teologic și a ajutat mulți elevi seminariști care proveneau din familii cu o situație materială modestă. Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” are absolvenți preoți dedicați care au urcat în ierarhia Bisericii Ortodoxe Române. Grigore Diaconu a fost directorul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” până în septembrie 2014. Părintele profesor Grigore Diaconu își continuă și la această dată activitatea de preot, considerându-i pe enoriași ca făcând parte din marea sa familie.