Mii de botoșăneni riscă să rămână fără apă din cauza unei avarii de proporții survenită în sistemul de alimentare cu apă. Potrivit directorului general Nova Apaserv, Liviu Ștefan, avaria a survenit în zona localității Leorda, pe conducta de transport apă de tip PREMO (beton armat) cu diametrul de un metru.
„Zona în care a survenit avaria a fost localizată, dar a fost nevoie de golirea conductei pe tronsonul Leorda – Cătămărăști. Momentan nu știm cât de gravă este avaria întrucât așteptăm golirea sistemului pentru a putea interveni. Vom vedea abia după ce se va săpa și vom ajunge la conductă. Cert este că în zonă s-a format un mic lac”, a spus Liviu Ștefan, directorul Nova Apaserv.
În consecință în zonele înalte ale municipiului Botoșani se va resimți o scădere a presiunii apei, afectați fiind utilizatorii care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor de locuințe, care nu sunt alimentate prin stații de hidrofor. De asemenea, în funcție de consum și de scăderea nivelului apei din rezervoarele de acumulare din Stația de Tratare Cătămărăști este posibilă scăderea presiunii apei la robinete și în alte zone ale orașului.
Din cauza avariei, cei de la operatorul de apă au trebuit să sisteze sau să limiteze furnizarea apei către alte localități care se alimentează din conducta de aducțiune de la Botoșani. Prin urmare, afectate vor fi în primul rând comunele Leorda, Mihai Eminescu, Răchiţi și Unțeni, dar și Stăuceni, Curtești, Băluşeni, Cristeşti, Coșula, Copălău, inclusiv orașul Flămânzi. La fel, s-a luat decizia sistării furnizării apei către municipiul Dorohoi și comunele Broscăuți, Șendriceni, Brăești și Văculești.
„Nu se pune problema sistării apei în municipiul Botoșani întrucât mai există o conductă de apă brută care alimentează Stația de Tratare Cătămărăști”, a mai spus Liviu Ștefan, directorul Nova Apaserv.
Cei de la operatorul de apă speră să remedieze defecțiunea în cel mai scurt timp, însă timpul estimat de repornire a sistemului la capacitatea maximă ar fi de circa 72 de ore. Asta pentru că reumplerea conductelor ar urma să se facă treptat pentru a evita apariația altor avarii, rețeaua fiind destul de șubredă, din cauza vechimii.
Sistemul centralizat de alimentare cu apă din Municipiul Botoșani este unul dintre cele mai vechi din România. Inaugurat în 1902, el a fost realizat după un proiect al inginerului Scarlat Vârnav și construit de o companie franceză. Municipiul Botoșani este alimentat cu apă potabilă prin două surse – un dren vizitabil și o priză de mal de tip cheson, cu un debit de 2.100 l/s. Apa este pompată mai apoi spre Cătămărăști, unde este tratată într-o stație cu o capacitate de 1400 l/s și transportată, prin pompare, prin conducte până în municipiu, unde rețeaua de distribuție este împărțită pe trei zone – industrială, înaltă presiune şi joasă principală. Datele deținute de Nova Apaserv indică faptul că 54% din rețelele de apă au o vechime de aproape 40 – 50 de ani, 80 km au probleme moderate (conducte de oțel), iar circa 60 km au probleme deosebite (conducte de fontă și azbociment), pierderile din rețea ajungând, în acest context, la aproape 70%.
- video cu situația din teren la ora 9