Sute de copii ajung în situaţia de a-şi deforma coloana vertebrală de la gențile pe care sunt nevoiţi să le care zilnic în spate, dar și de la poziția incorectă atunci când stau pe telefon ori pe calculator.
Constantin Tudorache, medic șef Secție Balneofizioterapie Pediatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani, spune că la adolescenți tulburările de statică vertebrale sunt tot mai frecvente.
”Sunt tulburări de statică vertebrală, adică scoliozele. Ele sunt cele mai frecvente și cele mai invalidante. Netratată la timp duce la deformarea cutiei toracice, probleme respiratorii. Depistarea scoliozei ar trebui făcută în primii trei ani de viață de către medicul de familie sau medicul pediatru. Scoliozele depistate după trei ani, se tratează prin program de recuperare și obligatoriu corset. Majoritatea mamelor nu înțeleg că corsetul trebuie purtat obligatoriu.
Tratamentul cu corset și kinetoterapie împreună pot da rezultate, altfel nici vorbă. Coloanele cu scolioză de grad mare netratate și depistate la timp ajung la operație, iar operația este dificilă. În Botoșani sunt unii părinți care aflând diagnosticul, aflând ce are copilul lor, le dispare interesul pentru tratament. Tratamentul poate dura ani de zile. Mulți dintre părinți reproșează că ghiozdanele sunt grele. Să ameliorăm postura, să flexibilizăm coloana, să întărim musculatura coloanei și să ameliorăm respirația. Partea cea mai proastă este că mulți dintre părinți îmi reproșează că ghiozdanele sunt grele. Aici n-am ce să fac. Singurul sfat pe care l-am dat e să-și ia trolere”, a declarat medicul Constantin Tudorache, în cadrul unei conferințe de presă.