Sute de pensionari botoșăneni au deschis procese în instanță împotriva deciziilor de pensionare. Pe rolul instanțelor judecătorești au fost înregistrate, doar în luna septembrie 2023, 393 de litigii în care Casa Județeană de Pensii (CJP) Botoșani a fost parte civilă.
Pricipalele cauze ale declanșării litigiilor privind pensiiile sunt cuantumuri reduse ale valorii pensiilor, ca urmare a calculării drepturilor pe principiul contributivității (venituri mici-pensii mici, județ preponderent agricol și cu industrie ușoară, personal în general salarizat cu salariul minim pe economie), nearmonizarea legislației pensiilor publice în raport de deciziiile C.C.R. și Î.C.C.J și adeverințe de vechime și grupe superioare de muncă emise de către foștii angajatori cu erori de întocmire.
Care sunt contestațiile
„În baza de date a CJP Botoșani în luna septembrie 2023 sunt înregistrate un număr de 393 litigii, în care pensionarii, asigurații sau alte categorii de persoane au formulat acțiuni în contradictoriu cu această entitate, având ca obiect: contestații împotriva deciziilor de pensionare
( nevalorificare grupe superioare, nivel scăzut al valorii pensiilor, nevalorificare sporuri, respingerea de la calcul a unor perioade de stagiu), acțiuni în reconstituire de vechime sau grupe superioare de muncă, ca efect al lipsei arhivelor unităților economice și fostelor Cooperative Agricole de Producție desființate după Revoluția din Decembrie 1989.
Asta întrucât singura entitate care poate asigura opozabilitatea în cauze este instituția de asigurări sociale care urmează să valorifice aceste documente la stabilirea drepturilor de pensie, în speță casa teritorială de pensii, restituire de CASS sau punerea în aplicare a deciziilor Curții Constituționale a României sau ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, contestații împotriva hotărârilor și deciziilor emise privind legile speciale (Decretul-lege nr.118/1990, O.U.G nr.105/1999 cu modificările și completările ulterioare)”, a transmis Cristina Anton, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani.
Litigiile se judecă în etapa de fond la Tribunalul Botoșani, în etapa de recurs la Curtea de Apel Suceava, iar în căi extraordinare de atac la Înalta Curte de Casație și Justiție.