Botoşănenii blocaţi în Israel din cauza începerii războiului s-au întors cu bine acasă.
Speriaţi şi obosiţi, aceştia au ajuns la Bicureşti cu o curs specială Tarom la ora 4, în dimineaţa zilei de miercuri. Oamenii spun că vacanţa a luat o întorsătură de groază în ultima parte şi tot ce îşi doreau era să ajungă mai repede acasă. „Am avut un pelerinaj foarte frumos și am vizitat 95 la sută din tot ce am avut în program. Ultimele trei zile au fost foarte stresante pentru că au fost alarme, au fost lansate rachete şi bombe la 100 și ceva de kilometri de hotelul nostru”, a spus unul dintre botoşănenii din grup.
Potrivit MAE, un total de 283 de cetățeni români, printre care și pelerinii botoșăneni, au revenit în siguranță în România, prin intermediul a trei curse Tarom – două din Tel Aviv, Israel, și una din Amman, Iordania – precum și a unei curse operate de o companie privată.
MAE precizează că echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah și echipa din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE rămân în continuare pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport.
“Dacă nu erau ei, și astăzi eram în Israel”
Ajunşi cu bine acasă, botoşănenii au vrut să le mulţumească celor de la consulat şi ambasadă, pentru implicare, dar şi capilor Bisericii. „Mulțumim domnului Ciprian C. Robert Stănescu de la Consulat, cu care am luat legătura din prima zi, dar şi membrilor ambasadei. Zi și noapte ne-au contactat și au fost alături de noi. MAE a luat legătura cu noi prin intermediul acestor oameni. Și ei nu ne au salvat numai pe noi, ci și un alt grup, în total 93 de oameni. Dacă nu erau ei, și astăzi eram în Israel. Înaltpreasfinţitul Teofan a fost în permanenţă alături de noi de la distanţă şi ne-a încurajat, şi nu în ultimul rând, părintele Teofil de la Aşezământul Românesc din Ierusalim, care a venit special la aeroport”, a precizat unul dintre membrii grupului de pelerini.
MAE reamintește că cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi își pot anunța prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro și la numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum și cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi. MAE subliniază importanța utilizării acestor canale de către cetățenii români pentru centralizarea corectă a informațiilor și eficientizarea dialogului în vederea acordării asistenței consulare.
MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938).
MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en și www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie”.