O fetiță în vârstă de doar 7 ani a ajuns la spital după ce a băut alcool sanitar. Cazul șocant a fost făcut public, miercuri, într-o conferință de presă de medicul Laura Jijie, șefa Compartiment Neuropsihiatrie Infantilă din cadrul Secției Pediatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani.
”Un caz care nu a ajuns la consult, dar probabil acolo și Direcția pentru Protecția Copilului a intervenit, o fetiță de 7 ani cu consum de alcool sanitar. Cu siguranță acolo era ceva: un mediu familial carențial, a văzut consum de alcool în familie și a încercat și ea”, a declarat Laura Jijie.
„Important este și modelul parental”
Medicul precizează că este foarte important modelul parental.
”Din cei care ajung la spital au între 15 și 17 ani. Alcoolul este interzis minorilor sub 18 ani, pentru că creierul este încă în dezvoltare, iar alcoolul inhibă dezvoltarea dentritelor, conexiunilor care se fac între neuroni. Afectează memoria, atenția și pe termen lung poate să aducă alte probleme.
Sub presiunea grupului în diverse ocazii, pentru că aceasta este cea mai importantă cauză pentru care un adolescent consumă alcool, adolescentul va fi tentat să consume pentru a nu se face de râs, pentru a nu râde de el ceilalți, de a experimenta, din teribilism ca să arate că și el poate și atunci pe un organism sensibil, neobișnuit, consumul de alcool poate să inducă efecte somatice, intoxicație alcoolică iar de la intoxicație alcoolică se ajunge la comă și până la deces. Trebuie supravegeat de părinți timpul liber al copilului, anturajul pe care îl frecventează, activitățile pe care le desfășoară, discutând deschis despre efectul alcoolului și a celorlalte substanțe psihoactive. Important este și modelul parental. Nu poți să spui unui copil să nu fumeze sau să consume alcool, dacă în familie se consumă alcool sau părintele fumează împreună cu copilul”, a adăugat Laura Jijie.