Direcția Silvică Botoșani a inaugurat, vineri (n.r. 6 octombrie a.c.), un traseu tematic care străbate o porțiune din pădurea Vorona.
Traseul are o lungime de aproximativ doi kilometri și începe din imediata apropiere a Mănăstirii Vorona. Simbolul ales pentru marcajul de traseu reprezintă imaginea stilizată a unui drumeț, iar durata medie de parcurgere este de 30 de minute, nivelul de dificultate fiind ușor.
Prima porțiune se suprapune peste drumul de acces către cabana de vânătoare, trece pe lângă pepiniera silvică Teiș și ajunge la Stejarul lui Cuza, un arbore secular la umbra căruia ar fi poposit și domnitorul Alexandru Ioan Cuza. De aici, traseul o cotește la stânga prin pădure, până în apropierea Cantonului Silvic Teiș, de unde se poate ajunge foarte ușor în drumul județean 208 C Vorona – Botoșani.
Intitulată „Descoperă secretele pădurii”, poteca oferă drumeților 21 de panouri informative cu câteva informații despre speciile de arbori, fauna din zonă, despre cum se hrănesc animalele în fondul forestier sau cum se poate înființa o pepinieră silvică. Cei de la Direcția Silvică au expus și fragmente din trunchiuri de copaci, în secțiuni transversale, cu descrierile aferente și un cod QR pentru ca cei care străbat poteca să recunoască mult mai ușor speciile, de la arbore de larice, stejar roșu, gorun, anin, salcie, carpen, tei pucios, paltin de munte, până la fag și frasin.
Traseul a fost inaugurat alături de elevii din cadrul Cercului de Protecția Mediului din cadrul Palatului Copiilor Botoșani, reprezentați ai Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Botoșani și ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate Serviciul Teritorial Botoșani.