Într-o scrisoare deschisă, Arhiepiscopia Sibiului cere ca filmul „Arsenie. Viața de apoi”, realizat de regizorul Alexandru Solomon, să nu fie difuzat în Sibiu. Asta după ce filmul a stârnit controverse și în rândul botoșănenilor.
Reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului susțin că se folosește libertatea de exprimare câștigată la Revoluției din 1989 pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă.
,,Filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale”
,,Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria. În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale”, semnalează Arhiepiscopia Sibiului.
Arhiepiscopia Sibiului transmite că filmul lovește în imaginea credincioșilor despre Arsenie Boca, dar aduce și jigniri pentru mii de credincioși.
,,Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe. Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului”, se mai precizează în scrisoare.
,,Prejudiciu de imagine Bisericii noastre”
Reprezentanții bisericii solicită conducerii CNM Astra și Festivalului Astra Film să nu fie permisă proiecția filmului în județ, chiar dacă regizorul a primit aprobarea Arhiepiscopiei de a filma la Sâmbăta de Sus.
,,Într-un mod cu totul nesincer a fost obținută și aprobarea din partea Arhiepiscopiei Sibiului de a filma la Mănăstirea Sâmbătă de Sus, stipulându-se în cererea adresată nouă că se dorește „realizarea unui un film documentar despre viața Părintelui Arsenie Boca….”, realizatorii fiind „însoțiți la filmare de circa 20 de pelerini (aceste persoane sunt alese de către noi, sunt enoriași care merg la pelerinaje în toată țara)”, se arată în scrisoare.
Arhiepiscopia Sibiului mai susține că ,,proiectarea lui în spațiul public, la un festival organizat de instituții ale statului român, să aducă un grav prejudiciu de imagine Bisericii noastre”.